Jakub Forgács Správy

Mestský park príde o stromy: Bystrica ohlásila VÝRUB, aký je dôvod? FOTO

Výruby sa môžu robiť len mimo vegetačného obdobia, preto s prvým začnú už cez víkend.

Ilustračný obrázok k článku Mestský park príde o stromy: Bystrica ohlásila VÝRUB, aký je dôvod? FOTO
5
Galéria

Časť stromov v Mestskom parku na Tajovského ulici je, žiaľ, vyschnutá a poškodená. Informoval o tom Miroslav Strelec z Kancelárie primátora. „Celkovo ide o osem drevín. Podľa hodnotenia, ktoré vykonal certifikovaný arborista, vyschnuté sú na 40 až 95 percent. Viaceré majú hubovité poškodenie na kmeni. Na základe zistených skutočností, odporučil dreviny, najmä kvôli bezpečnosti návštevníkov parku, čo najskôr odstrániť,“ uviedol.

Čo vyrúbu?

„Žiadosť o vykonanie výrubu vysokorizikových stromov zaslal správca – Záhradnícke a rekreačné služby na Krajský pamiatkový úrad Banská Bystrica, ktorý ich výrub pripustil s tým, aby neboli poškodené okolité objekty a stromová vegetácia. Mestský park bol totiž v roku 1994 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku,“ hovorí Martin Majling, 2. zástupca primátora mesta.

Záhradnícke a rekreačné služby (ZAaRES) z celkového počtu poškodených a vyschnutých drevín vyrúbu štyri, a to jednu lipu veľkolistú, jeden smrek pichľavý a dva javory horské obyčajné. Ide o stromy, ktoré sa nachádzajú v blízkosti chodníkov a predstavujú potenciálne riziko pre návštevníkov parku.

Začnú čo najskôr

„Výruby sa môžu robiť len mimo vegetačného obdobia, preto s prvým začneme už v sobotu, 25. februára tohto roka. Odstránená bude lipa veľkolistá. Nakoľko ide o rizikový strom, na jej vypílení budeme spolupracovať s profesionálnou spoločnosťou, ktorá strom spíli postupne so zvýšenou bezpečnosťou. Zvyšné tri dreviny budú vyrúbané v pondelok, 27. februára 2023,“ povedal Ivan Šabo, riaditeľ ZAaRES-u.

„Ďalšie štyri stromy: smrek pichľavý, smrek obyčajný a dva javory horské obyčajné, ktoré arborista taktiež označil za rizikové, nateraz ZAaRES nevyrúbe. Sú na miestach, kde sa návštevníci nepohybujú. Prioritou samosprávy zostáva revitalizácia mestského parku do podoby, akú si toto miesto zaslúži,“ dodal Strelec so slovami, že zámerom je zachovať pôvodnú kompozíciu a priestorové usporiadanie nielen vegetačných, ale i architektonických prvkov pre súčasné aj budúce generácie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: V mestskom parku budú odstránené vyschnuté a poškodené stromy
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM