Jakub Forgács Rôzne

Mestskí poslanci navštívili bystrické kúpalisko: Dôvodom však neboli vodné radovánky

Hoci je leto v plnom prúde, posledné dni sa aj pod Urpínom poriadne ochladilo. Napriek tomu sa poslanci nášho mesta vybrali na banskobystrické plážové kúpalisko. Kúpať sa však nešli. Čo bolo za ich návštevou?

Ilustračný obrázok k článku Mestskí poslanci navštívili bystrické kúpalisko: Dôvodom však neboli vodné radovánky
Zdroj: TASR

Plážové kúpalisko v Banskej Bystrici bolo vo štvrtok pod drobnohľadom mesta a mestských poslancov, ktorí tam iniciovali poslanecký prieskum. Kúpalisko má od mesta v prenájme spoločnosť Aqualand Slovakia na 30 rokov, s opciou na ďalších desať rokov. Mestu platí ročný nájom 33 eur s podmienkou, že už mala preinvestovať do kúpaliska približne štyri milióny eur. Podľa niektorých poslancov ich však na kúpalisku „nevidno“.

Poslancom chýbajú znalecké posudky

Poslanecký prieskum bol zameraný na kvalitu poskytovaných služieb a na kontrolu odstránenia nedostatkov zistených počas predchádzajúcich štyroch poslaneckých prieskumov, vrátane nedostatkov, ktoré konateľovi spoločnosti Jurajovi Sninskému vyčítal petičný výbor vo svojej petícii z roku 2011. Podpísalo sa pod ňu takmer 200 Banskobys­tričanov.

Ako tvrdí mestský poslanec Milan Lichý, on osobne preinvestované peniaze na kúpalisku celkom nevidí. „V tom je polemika s nájomcom. Dá sa to vyriešiť len tým, že sa vykonajú znalecké posudky, ale mesto ich zatiaľ pre nedostatok peňazí nezabezpečilo,“ konštatoval Lichý. Podľa neho nájomca síce predložil faktúry a mesto v rámci svojich možností urobilo ich analýzy, vrátane právnych, ale znalecké posudky, ktoré by definitívne potvrdili alebo vyvrátili tieto investície, poslanci zatiaľ nemajú k dispozícii, hoci sa ich už od mesta viackrát dožadovali.

Sninský: Každý rok niečo pribúda

Podľa konateľa spoločnosti Aqualand Slovakia Juraja Sninského, každý rok na kúpalisku niečo nové pribúda. Naposledy urobili dlažbu, vyasfaltovali chodník, komplet zrekonštruovali toaletné zariadenia, vymenili bazénové mriežky, vynovili a zvýšili tiež komfort občerstvovacích zariadení a pod. Nemalé peniaze išli aj na kvalitu termálnej vody. Ako Sninský tvrdí, v tomto roku mali už niekoľko kontrol, nikto, vrátane hygienikov, nezistil žiadne nedostatky.

Sninský tiež dodal, že tohtoročná sezóna na plážovom kúpalisku je slabšia oproti vlaňajšku. Pamätá si iba jeden deň, keď v teplom slnečnom počasí prišlo na pláž okolo 3 400 ľudí. Vlani to bolo aj viac.

Členky petičného výboru si pochvaľovali tohtoročnú spoluprácu s konateľom, hoci pred pár rokmi dosť viazla. „Naším zámerom je, aby z kúpaliska urobil rekreačnú zónu, ako si ju pamätáme my, starší Banskobystričania. V júni som s konateľom hovorila a zo 14, nami navrhovaných bodov na úpravu kúpaliska, až na jeden, vykonal všetky. Problémové zostalo už len jazero, kde sa kedysi dalo plávať. Navrhujeme mu, aby urobil biojazero. Vieme, že si to vyžaduje veľké investície, ale sľúbil že na budúci rok sprístupní pre plavcov aspoň jeho časť,“ dodali členky petičného výboru.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM