Michal Majer Rôzne

Mestom biodiverzity sú Želiezovce, Bystrica skončila ôsma

Banská Bystrica patrí medzi 20 slovenských miest, ktoré sa zúčastnili súťaže o titul slovenské „Hlavné mesto biodiverzity“. Pripojila sa tak k ďalším obciam a metropolám z Nemecka, Francúzska, Maďarska a Španielska. Súťaže sa zúčastnilo celkovo 210 e

Rok 2010 bol vyhlásený Organizáciou spojených národov za Medzinárodný rok biodiverzity. V mnohých európskych krajinách sa organizovalo množstvo podujatí zameraných na podporu jej ochrany. Jednou z nich bol projekt „Podpora ochrany prírody a biodiverzity v mestských oblastiach: Európska cena Hlavné mesto biodiverzity“, ktorého cieľom je motivovanie mestských samospráv k ochrane prírody. Na Slovensku sa k nemu pripojila nezisková organizácia Regionálne environmentálne centrum a oslovila k zapojeniu sa do súťaže 139 slovenských miest. Banská Bystrica patrila medzi tých dvadsať, ktoré ponuku prijali.

Na zapojenie do súťaže postačovalo vyplnenie a predloženie dotazníka, ktorý pokrýval 5 nasledujúcich oblastí: územná a druhová ochrana, zeleň v sídle, voda, lesy a poľnohospodárstvo, plánovacie nástroje a organizácia, vzťahy s verejnosťou a environmentálne vzdelávanie s celkovo 31 otázkami a 10 ukazovateľmi. Zároveň bolo možné v každej z uvedených tém uviesť 2 projekty, ktoré mesto v danej oblasti realizuje.

Celkovým víťazom súťaže sa nakoniec stalo mesto Želiezovce. Získalo titul nielen za výsledky dokumentujúce nasadenie mesta pri ochrane prírody, ale aj zaujímavými projektmi podporujúcimi ochranu drevinnej vegetácie. Banská Bystrica skončila spomedzi slovenských miest a obcí na 8 mieste, vo svojej veľkostnej kategórii na 4. Bodovo ju predbehli napríklad Nitra alebo Trnava, ale aj Michalovce či Senec.

V súťaži však nie je celkové umiestnenie až také významné. Samosprávy môžu najmä zistiť, v ktorých oblastiach ochrany životného prostredia majú nedostatky a následne sa zamerať na ich riešenie. Už samotným zapojením sa do projektu dalo 20 slovenských miest najavo, že im otázka životného prostredia nie je ľahostajná.

gr, Regionálne environmentálne centrum

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM