Monika Obrtalová Rôzne

Mesto je pripravené rodičom pomôcť

Banskobystrická samospráva je pripravená poskytnutím mimoriadnej dávky pomôcť tým občanom, pre ktorých budú zvýšené poplatky za materskú školu či školský klub detí znamenať problém v rodinnom rozpočte. Mesto Banská Bystrica, na základe novely zákona

Pripravované nariadenia mení výšku poplatku pre materské školy z doterajších 12,50 eura na 15 eur a v prípade poplatku za školský klub detí sa mesačná suma upravuje zo 7 eur na 9 eur. Dôvodom sú zvýšené prevádzkové náklady i mzdové nároky na platy pedagogických zamestnancov.

Ambíciou mesta Banská Bystrica je udržať záujem rodičov, resp. zákonných zástupcov o poskytované služby v školských zariadenia. Práve preto radnica vyčlení z rozpočtu financie pre kompenzáciu tým žiadateľom, ktorí sú na hranici životného minima. Mimoriadnu dávku si môže nárokovať občan s trvalým pobytom na území mesta Banská Bystrica, ktorý má vysporiadané finančné záväzky voči mestu a jeho príjem a príjem spoločne posudzovaných osôb nepresahuje výšku životného minima.

„V prípade, ak poslanci mestského zastupiteľstva odhlasujú zmenu všeobecne-záväzného nariadenia určujúceho výšku poplatkov v materských školách a školských kluboch detí, urobíme všetko preto, aby sme pomohli ľuďom, ktorí sa následkom tejto zmeny ocitnú v nepriaznivej sociálnej situácii. Pripravili sme prehľadný a jednoduchý model pomoci tak, aby sme rodičov a zákonných zástupcov nevystavovali zbytočnej byrokracii a chodeniu po úradoch,“ objasňuje námestníčka pre služby MsÚ Banská Bystrica, Mária Filipová.

Zmenu výšky poplatkov v materských školách a školských kluboch detí plánujú v tomto roku aj mnohé ďalšie slovenské samosprávy, okrem iných Trnava či Prešov. Životné minimum platné k 31. 12. 2011 v zmysle Opatrenia MPSVaR č. 194/2011 je pre jednu plnoletú osobu 189,83 eura, pre ďalšiu plnoletú osobu 132,42 eura a pre nezaopatrené dieťa alebo zaopatrené neplnoleté dieťa 86,65 eura. Výška príjmu žiadateľa pre poskytnutie mimoriadnej dávky občanovi v zmysle VZN19/2009 je v prípade dvoch dospelých s dvomi deťmi 495,55 eura.

Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM