Jakub Forgács Rôzne

Medzi Bystricou a Zvolenom premáva vynovený vlak: Okrem vákuového WC si užijete aj ďalšie vychytávky!

Môžeme si vychutnávať pohodlnejšie a modernejšie cestovanie! Železnice sa rozhodli zmodernizovať motorový vlak, ktorý jazdí aj cez naše mesto. Ľudia si oproti starému a dobre známemu motoráčiku užijú viaceré vychytávky.

Ilustračný obrázok k článku Medzi Bystricou a Zvolenom premáva vynovený vlak: Okrem vákuového WC si užijete aj ďalšie vychytávky!
Zdroj: Dnes24.sk

" Na trase medzi Banskou Bystricou a Zvolenom premáva zmodernizovaná motorová jednotka MJ 813.110, upravená z pôvodnej motorovej jednotky 813," povedala Jana Morháčová, riaditeľka Odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), ktorá doplnila, že jej modernizácia bola realizovaná v Železničných opravovniach a strojárňach Zvolen. Ako ďalej uviedla, toto vozidlo si ZSSK prenajala od 15.1.2014 do 31.12.2014.

Nový vlak má podľa hovorkyne oproti motorovým jednotkám ZSSK 813, ktoré bežne jazdia na trasách pri Banskej Bystrici, viaceré vylepšenia. Patria medzi ne napríklad nový dizaj, znížená podlaha, plošina pre nástup a výstup imobilných cestujúcich, ale aj plne klimatizované priestory pre cestujúcich. „Karoséria má aerodynamický tvar s tónovanými sklami, vo vlaku nechýbajú vákuové WC, vylepšené stanovište rušnovodiča s lepšou ergonómiou, nový a výkonnejší spaľovací motor, informačný systém, ktorý pasažierov informuje o aktuálnej stanici,“ pokračovala hovorkyňa, podľa ktorej vlak spĺňa prísne normy a štandardy EÚ legislatívy.

Ako ďalej uviedla Morháčová, maximálna rýchlosť samostatnej motorovej jednotky je 90 km/h. „Vo vlaku je 63 miest na sedenie, dve sklopné sedadlá a 111 miest na státie,“ dodala hovorkyňa. Cestujúci môžu zmodernizovanú jednotku využiť v spojoch na trase Banská Bystrica – Zvolen, a to v štyroch vlakoch z celkového počtu 23 párov vlakov denne.

Kedy sa teda môžete povoziť na novom vlaku? Naštudujte si to:

9:52 Zvolen – 10:23 Banská Bystrica 11:37 Banská Bystrica – 12:08 Zvolen (v pracovné dni) 12:09 Banská Bystrica – 12:40 Zvolen (cez víkendy)

Na smer Banská Bystrica – Vrútky bude zmodernizovaná jednotka jazdiť v dvoch zrýchlených vlakoch z celkového počtu deväť párov vlakov denne:

19:04 Zvolen – 21:31 Žilina 4:58 Žilina – 7:19 Zvolen

Foto: ZSSK

Novinka na našej železnici: Tešte sa na jazdu v plne klimatizovanom bezbariérovo
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM