Jakub Forgács Rôzne

Maturovalo sa aj na počítačoch: Pozrite FOTO, ako prebiehala elektronická skúška na bystrickej škole

Týždeň písomných maturít je v plnom prúde aj v Banskej Bystrici. Niektorí študenti pod Urpínom si mohli naostro vyskúšať, aké je to maturovať na počítači. Vybrali sme sa preto na jednu banskobystrickú strednú školu, kde takúto možnosť prijali.

Ilustračný obrázok k článku Maturovalo sa aj na počítačoch: Pozrite FOTO, ako prebiehala elektronická skúška na bystrickej škole
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Pred začiatkom písomných maturitných skúšok na banskobystrickom Gymnáziu Jozefa Gregora Tajovského sme sa dozvedeli, že na ňom dostali študenti možnosť, vyskúšať si elektronickú skúšku dospelosti. Tú ale z rôznych dôvodov odmietli. V našom meste sa však našla aj škola, kde sa na počítačoch maturuje.

Píšu do hárkov aj počítačov

Do elektronickej formy maturitnej skúšky sa zapojili aj žiaci z Obchodneja¬ka­démie v Banskej Bystrici, kam sme zavítali dnes. „K dispozícii sme mali 45 počítačov a na elektronickú maturitnú skúšku sa dobrovoľne prihlásilo 33 žiakov,“ prezradila pre Bystrica 24 riaditeľka Obchodnej akadémie Darina Šlosarová, ktorá dodala, že jedna žiačka sa nakoniec musela odhlásiť pre vážne zdravotné problémy.

„Žiakov sme nijako neovplyvňovali – ani pozitívne ani negatívne. Išli sme do toho v prvom rade my, učitelia. Žiaci sa rozhodli podľa vlastného uváženia a počítačových zručností. Vedeli, že pre nich to bude náročnejšie, lebo musia písať do hárkov aj do obrazovky,“ povedala učiteľka Anna Steinhübelová. Ako spomenula, v utorok maturovali v troch počítačových triedach a prebehlo to hladko, síce offline, ale výborne.

„Dnes naši žiaci maturujú z matematiky, ale tam sa prihlásilo menej žiakov, tak maturujú len v dvoch počítačových učebniach. Na našej škole matematika nie je profilový predmet a nemajú tento predmet vo štvrtom ročníku. Z toho dôvodu z matematiky maturuje len malý počet žiakov,“ doplnila.

Výsledky spoznajú skôr

Maturant Filip sa pre elektronickú maturitu rozhodol najmä preto, že bude vedieť výsledok skôr. „Mám prihlasovací kód, s ktorým sa prihlásim doma a dnes poobede alebo zajtra mi ukáže výsledky. Angličtinu som robil na papieri, tam sa to nedalo robiť elektronicky a ak by som to mal porovnať, mne to bolo v zásade jedno, bolo to pohodlné aj tu aj tam,“ povedal.

„Prečo som maturovala na počítači? Chcela som to vyskúšať a aj preto, že ešte v ten deň budem vedieť výsledky. Po skúške sa cítim v pohode, ani som nevnímala, že to boli maturity, len nejaké testíky, na ktoré treba odpovedať,“ prezradila nám študentka Michaela tesne potom, čo odišla od počítača.

„Maturovať som chcel elektronicky, pretože si myslím, že je to také inovatívne, niečo nové a chcel som to vyskúšať a myslím, že mi to aj viac vyhovuje,“ vysvetlil maturant Milan. Ako keď to porovná s angličtinou zo včerajška, je to lepšie, pretože jemu sa robí lepšie na počítači. Po písomných maturít podľa vlastných slov cíti úľavu.

Zaujímavosťou je, že neďaleko Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici sa nachádza aj Centrum vedeckotechnických informácií SR – Školské výpočtové stredisko Banská Bystrica. To má mimo iného na starosti v rámci maturít aj technické zabezpečenie zberu informácií o počtoch maturantov a maturitných predmetoch z celého Slovenska pre Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) a po skúškach do jeho systému školy nahadzujú výsledky, ktoré potom NÚCEM zverejní.

Pozrite si v našej fotogalérií, ako prebiehala elektronická skúška dospelosti na banskobystrickej obchodnej akadémii!

Čítajte tiež:

Pod Urpínom odštartovali maturity: Atmosféra na bystrickom gymnáziu zachytená v OBRAZOCH

Dôležité rady nielen pre študentov, ako predísť stresom pred skúškami

Kedy treba podať prihlášku na vysokú školu

Na bystrickej strednej škole sa maturovalo aj na počítačoch
11
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM