Správy

Ľudí bez domova zasýti DRAČÍ dych: Dobrotu si vychutnajú nielen na Vianoce

Receptúra kapustnice je rovnaká už dlhé roky a odlišuje sa len svojskými prísadami. Nemôže chýbať čerstvé a údené mäso, klobása, kapusta, hríby, koreniny.

Ilustračný obrázok k článku Ľudí bez domova zasýti DRAČÍ dych: Dobrotu si vychutnajú nielen na Vianoce
4
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla

Snaha aspoň počas vianočných sviatkov vytvoriť pocit domova pre ľudí bez strechy nad hlavou sa v Banskej Bystrici stala už tradíciou. V areáli nocľahárne Večierka, ktorá funguje 30 rokov, si na Štedrý deň budú môcť pochutnať na vianočnej kapustnici, ktorú všetci poznajú pod názvom Dračí dych. Každoročne ju varí vedúci oddelenia sociálnej a krízovej intervencie magistrátu Karol Langstein.

„Receptúra je rovnaká už dlhé roky a odlišuje sa len svojskými prísadami. Nemôže chýbať čerstvé a údené mäso, klobása, kapusta, hríby, koreniny. V prípade, že kapustnica ostane, hlboko sa zamrazí a bude k dispozícii všetkým klientom nocľahárne aj počas zvyšných sviatočných dní,“ uviedol Langstein, ktorý jej vždy navarí viac.

Ako zdôraznil, mesto pod Urpínom patrí k lídrom v poskytovaní a variabilite zariadení a v riešení sociálnej krízovej intervencie. Bolo jedným z prvých miest na Slovensku, ktoré na svojom území zriadilo nocľaháreň pre bezdomovcov a začalo sa venovať krízovej intervencii v sociálnych službách na profesionálnej úrovni. Za 30 rokov poskytla takmer 200-tisíc nocľahov.

„V prípade, že si nejaká osoba bez domova počas mrazivých dní a nocí vyžaduje prevoz do ohrevne, ktorá funguje v rámci nocľahárne, spolupracujeme so zdravotnou dopravnou službou,“ konštatoval Langstein.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: V nocľahárni pripravili pre ľudí bez domova tradičný Dračí dych
4
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM