Monika Obrtalová Rôzne

Liekov pre onko pacientov je nedostatok

Liekov pre onkologických pacientov je podľa ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika na Slovensku dostatok. Šéf rezortu tak reagoval na ich výpadok v banskobystrickej fakultnej nemocnici s poliklinikou, kde včera pacientov namiesto liečby poslali domov

„Podľa prvotných informácií sa zdá, že chybu urobila nemocnica a samotný lekár, došlo k tomuto v dvoch alebo v troch prípadoch,“ konštatoval na dnešnom brífingu. Avizoval, že postup nemocnice aj lekára nechá preveriť Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ministerstvo o problémoch s výpadkami liekov podľa Uhliarika vedelo už v decembri, pričom na ne reagovalo mimoriadnym dovozom. Nemocnica ho má preto požiadať o povolenie na použitie neregistrovaných liekov. Ostatné nemocnice na Slovensku tak urobili už dávnejšie, banskobystrická nemocnica nie, práve preto má spomínaný problém. Uhliarik doplnil, že o povolenie požiadala aj Detská fakultná nemocnica v Banskej Bystrici, ktorá sa nachádza hneď vedľa fakultnej nemocnice a lieky dostala.

Šéf rezortu zároveň odmietol, že by spomínaný problém alebo obdobný problém v nemocnici v Liptovskom Mikuláši súvisel so zmenou financovania onkoliekov. Argumentuje tým, že zmena financovania sa uskutočnila ešte v jeseni roku 2010. „Za toto obdobie k žiadnym problémom v liečbe onkologických pacientov nedošlo. Onkologické lieky sú na Slovensku hradené v plnom rozsahu a nesúvisí to s týmto,“ podčiarkol.

Minister údajne už dostal mail od zástupcu riaditeľa banskobystrickej nemocnice, že dnes alebo v piatok 13. januára sa situácia zlepší. „Liekov je na Slovensku a na skladoch dostatok, stačí, ak si o to nemocnica požiada a takisto vyzvem nemocnicu v Bystrici, aby o toto požiadala,“ vyhlásil Uhliarik. Ak nemocnica zašle žiadosť o povolenie na ministerstvo dnes, ministerstvo to môže vyriešiť podľa šéfa rezortu hneď.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM