Marcel Páleš Rôzne

Pivko, priatelia, úsmevy: Bystričania si užívajú slnko na letných terasách

Po nedávnom daždivom počasí sa konečne ustálilo aj nad Bystricou slnko, čo láka ľudí aj na terasy námestia. Opýtali sme sa, ako zmenu počasia vnímajú hostia aj personál.

Ilustračný obrázok k článku Pivko, priatelia, úsmevy: Bystričania si užívajú slnko na letných terasách
Zdroj: Dnes24.sk

Dažde a zatiahnutá obloha spred niekoľkých dní trápila majiteľov prevádzok na námestí. Neboli z mokrého počasia nadšení, keďže na námestie si našlo cestu menej ľudí. Banskobystričanom sa moknúť nechcelo. Nadišli však pravé letné dni a námestie je typicky zaľudnené.

Aj počasie rozhoduje o úspechoch v podnikaní

„Samozrejme,zmeny počasia, najmä rapídne ochladenie a dážď má vplyv na podnikanie a to najmä v gastronomických zariadeniach, akým je aj naša reštaurácia. Chod prevádzky stojí nemalé finančné prostriedky bez ohľadu na počasie a návštevnosť. V chladnejšom počasí je návštevnosť výrazne nižšia v priestoroch reštaurácie, o letnej terase ani nehovoriac,“ odpovedali nám vedúci z Forum Caffe & Restaurant.

Podobne reagovali v ďalšom podniku. „Daždivé obdobie vplýva nielen na návštevnosť terasy, ale aj podnikov v meste. Návštevnosť terasy preto radi udržujeme v takom období aspoň jej opláštením,“ vyslovil Róbert Varga z Cechovej reštaurácie.

S kultúrnym letom viac ľudí aj v prevádzkach

„Naše očakávania sú závislé nielen od počasia, ale aj od množstva a kvality kultúrnych akcií konaných na námestí SNP. Očakávame spokojnosť zákazníkov, dobrú spoluprácu s organizátormi akcií a ústretovosť zástupcov mesta pri riešení možných problémov. Chceme, aby sa naša prevádzka vrátane letnej terasy stala miestom, kde sa budú ľudia radi vracať,“ podotkla Janka Šťavinová z Forum Caffe.

„Hlavne aby nepršalo, to najčastejšie odrádza ľudí od oddychu či zábavy v meste. Príchodom slnečných dní sa tešíme zvýšeniu počtu návštevníkov na letných terasách,“ dodal Varga.

Do koľkej je povolené vysedávať na terasách?

„V zmysle Všeobecne záväzného nariadenia Mesta Banská Bystrica o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb, Mesto určuje osobitnú prevádzkovú dobu pre exteriérové sedenie na území mesta od 06:00 do 22:00 hod. a v centre mesta od 06:00 do 02:00,“ uviedla nám hovorkyňa mesta Martina Kanisová.

Banskobystrické námestie láka

Spýtali sme sa aj na spokojnosť ľudí, ktorých sme našli posedávať na slnku či v tieni terás na Námestí SNP. „Veľmi rada sa sem vraciam. Bývam pár kilometrov od Bystrice, čiže to mám na skok. Dnes sme potrebovali s manželom vybaviť viac vecí v meste, tak si práve vychutnávame zaslúžený oddych,“ odvetila nám pani Janka (42).

„Keď je takto krásne a slnečno, nie je o čom! Stačí sa vykvasiť na bystrické námestie a človeku nič nechýba. Správny priateľ, pivko či noviny a úsmev to istí!“ reagoval Filip (24). A odchytili sme aj starších, ktorí si podobne pochvaľovali. „Nechodievame často, ale raz za čas cez leto to padne dobre. Vybrať sa sem na historické námestie a posedieť si pri chladnej limonáde. Zaspomínať…“ povedal nám pán Ivan (69).

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM