Monika Obrtalová Rôzne

Letisko Sliač s vynoveným terminálom

Letisko Sliač by malo od leta vyprevádzať cestujúcich na pravidelné a charterové lety z nového terminálu. Jeho výstavbu dnes odštartovali poklopaním základného kameňa zástupcovia štátu, letiskovej spoločnosti a zhotoviteľa stavby.

„Nový terminál bude spĺňať náročné požiadavky na bezpečnosť vo vzťahu k počtom cestujúcich. Pôvodné priestory neboli konštruované na taký počet a aj požiadavky na zaistenie bezpečnosti boli podstatne nižšie,“ povedal po slávnostnom akte novinárom minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ.

Podľa predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimíra Maňku výstavba nového terminálu a triediarne batožín zároveň naplní požadované štandardy Európskej únie a prispeje aj k spokojnosti cestujúcich. Riaditeľ letiska Ľubomír Krupár očakáva už toto leto znásobenie charterových letov z vlaňajších viac ako 50 na približne 120. Letiskom by tak pri letoch do dovolenkových destinácií malo prejsť asi 30.000 cestujúcich. Ďalšie tisícky cestujúcich sa očakávajú prepraviť na pravidelných letoch do Viedne, ktoré sa začnú koncom marca.

Výstavba nového terminálu nadviaže na už vybudované inžinierske siete a parkovisko, ktoré sa na Letisku Sliač zrealizovali pred tromi rokmi. Za približne 2,5 milióna eur ho postaví spoločnosť Mijas Banská Bystrica, ktorá objednávku vyhrala v súťaži. Z celkového objemu peňazí prispel 723.000 eurami na výstavbu štát a na zvyšok si letisko zobralo komerčný úver.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM