Jakub Forgács Rôzne

Len začnete čítať a na mnohých hneď doľahne nostalgia: 5 spôsobov, ako kedysi vedeli tráviť čas deti v Bystrici

Dnes si už deti bez počítačových hier, herných konzol, či mobilov život ani nevedia predstaviť. Tí skôr narodení takéto technické vymoženosti nepoznali, napriek tomu sa nikdy nenudili.

Ilustračný obrázok k článku Len začnete čítať a na mnohých hneď doľahne nostalgia: 5 spôsobov, ako kedysi vedeli tráviť čas deti v Bystrici
Zdroj: TASR

Dnešná generácia detí vám, síce, bez problémov stiahne najnovšiu mobilnú aplikáciu, skákať gumu, či hrať na ulici vybíjanú, ju, však, uvidíte ťažko. Hry, ktoré deťom kedysi spríjemňovali voľné chvíle už dávno vyšli z módy, no tí skôr narodení na ne dodnes spomínajú s veľkou nostalgiou. Tu je päť z nich.

Céčka

Jedným z hitov minulých dôb boli práve céčka. Vo svojom hite o nich dokonca spieva aj Michal David. A nie náhodou. Kedysi patrili medzi vychytenú hračku a predmet výmeny medzi kamarátmi. Hralo sa s nimi rôzne. Hádzali sa na vopred určené miesto, ale zvykli sa aj vybíjať ťuknutím prstom. Pri céčkach však nešlo iba o klasické tvary písmena „c“ rôznorodých farieb, no našli sa medzi nimi aj „g-čka“, „o-čka“ či paragrafy.

Škôlka

U dievčat kedysi bodovala obľúbená škôlka, ktorá je ešte aj dnes celkom vychytená, hlavne u menších detí, ktoré ešte neprepadli najnovším technológiám, Na zem sa kriedou nakreslili štvorčeky, do ktorých sa napísali čísla. Potom po nich dievčatá hodili kamienky a skákali podľa toho, kam dopadli.

Guličky

Chlapci veľmi škôlku nehrávali, lákali ich skôr guličky. Išlo o populárnu hru, ktorá sa hrávala aj na banskobystrických sídliskách. Od jari do zimy, kým zem nezamrzla, stačilo vykopať malú jamku a hra sa mohla začať. Guličky boli z najrôznejších materiálov, od hlinených, cez sklenené, až po železné. Išlo v podstate o akúsi hazardnú hru, keďže niektoré deti chodili domov s prázdnymi vreckami a iné natešené, s plným mešcom guličiek.

Naháňačka – Mrázik

Naháňačku pozná snáď každý, aj deti z banskobystrických sídlisk, ktoré ju kedysi hrávali na ihriskách aj medzi panelákmi. Medzi obľúbené verzie tejto hry patril aj tzv. Mrázik. Naháňačka, pri ktorej chytený musel zostať na určenom mieste a čakať na vyslobodenie kamarátmi, ktorí ešte chytení neboli. Dôakzom, že Mrázik obľubovali celé generácie Bystričanov, môžete vidieť aj v súčasnosti, napríklad pri konečnej 24-ky na Mládežníckej ulici. Tam ho medzi panelákmi, na betónovom ihrisku, prezývanom bludisko, hrávajú deti aj dnes.

Guma

Dievčenskou zábavkou, pri ktorej vedeli stráviť desiatky minúť, bola kedysi aj guma. Nechýbala snáď žiadnej mladej dievčine, inak by podľa slovníka dnešných tínedžerov bola „out“. Išlo v nej o postupné preskakovanie gumy, natiahnutej medzi nohami dvoch dievčat. Postupne ju posúvali vyššie, na kolená či pás, pričom dievčatá sa na gume striedali a súťažili, ktorá vysokočí vyššie. Výhodou tejto hry, ktorá ešte tiež úplne nevvymizla ani z banskobystrických ulíc, bolo to, že sa dala hrať hocikde. Na chodbe v škole, na chodníku, tráve, ale aj doma.

Čítajte tiež:

Venčeky v Robotníckom dome či diskotéky v PKO: Slávne podniky, v ktorých sa Bystričania za socíku vedeli baviť

Bystrický Tuzex, luxus na ktorý mnohí spomínajú: Pamätáte ešte, od koho ste kupovali bony?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM