Jakub Forgács Rôzne

Lekár, ktorého v Bystrici pozná množstvo milovníkov zvierat: EXKLUZÍVNY rozhovor s veterinárom Paulinym

Psy, mačky, ale aj exotické plazy či vtáky... Tieto všetky zvieratá už prešli rukami známeho banskobystrického veterinára Vladimíra Paulinyho. V rozhovore nám povedal viac nielen o svojej práci a o tom, čo všetko už zažil na klinike.

Ilustračný obrázok k článku Lekár, ktorého v Bystrici pozná množstvo milovníkov zvierat: EXKLUZÍVNY rozhovor s veterinárom Paulinym
Zdroj: Dnes24.sk

Vladimír Pauliny (40) je rodený Banskobystričan. Od roku 2000 pracuje na veterinárnej klinike BanByVet. Práci veterinára sa tak venuje už 15 rokov. My sme ho pre vás vyspovedali v rozhovore.

Prečo ste si vybrali práve toto povolanie? Pochádzate z lekárskej rodiny?

Pochádzam z veterinárskej rodiny, otec bol zakladateľom prvej veterinárnej ambulancie pre malé zvieratá v Banskej Bystrici. Zverolekármi sú aj moja sestra a švagor, s ktorými sme založili veterinárnu kliniku BanByVet. Veterinárom som chcel byt odmalička, nikdy som neuvažoval o inom povolaní.

Mali ste už od detstva dobrý vzťah k zvieratám?

Od detstva mám, samozrejme, dobrý vzťah k zvieratám a vždy sme mali doma zverinec. Od rybičiek, vtáčikov, škrečkov, korytnačiek, až po mačku a psa.

A čo vaši vlastní miláčikovia? Máte doma nejaké zvery?

Momentálne máme dve mačky a mám vlastného koňa.

Ako si spomínate na svoje začiatky, poprípade prvý zákrok?

Keďže som vyrastal v rodine zverolekára, tak som bol odmalička v kontakte s prácou veterinára. Už ako dieťa som chodieval za otcom do veterinárnej ambulancie a často som s ním chodieval ku zákrokom, keď mal pohotovosť. Takže moje „začiatky“ siahajú až do detstva. Prvé zákroky som absolvoval ešte ako študent, samozrejme, pod odborným otcovým dohľadom.

Dá sa spočítať koľkým „nemým“ pacientom ste sa už za tie roky venovali, resp. vyriešili to, s čím ich za vami priniesli?

Spočítať pacientov už asi nedokážem, keďže ich za 15 rokov bolo naozaj veľa.

Ktoré zvieratká sú vašimi najčastejšími pacientmi?

Najčastejšími pacientmi sú psy a mačky, ale našimi pacientmi sú aj drobné hlodavce ako králiky, morčatá, škrečky, rôzne druhy vtákov a plazy. Dnes už je možné zohnať čokoľvek, takže ľudia chovajú rôzne druhy zvierat. K tým exotickejším pacientom patria rôzne vzácne druhy exotických vtákov, resp. rôzne druhy plazov. Liečil som ale aj napr. kosmáča, čo je malý druh opice.

Aké problémy hlavne riešite so zvieratami Banskobystričanov?

Naša práca má široký záber, od bežnej prevencie ako sú vakcinácie, až po náročné chirurgické zákroky. Neplatí to len pre Banskú Bystricu, všeobecná štatistika hovorí, že najčastejšími problémami u zvierat sú gastroenterologické (čiže zažívacie) a dermatologické (kožné) problémy.

Čo je na vašej práci najnáročnejšie?

Najnáročnejšia je správna diagnostika ochorení, v súčasnosti nám veľmi pomáhajú moderné medicínske prístroje. Je bežné, že súčasťou veterinárnej kliniky je RTG, USG, endoskopické vybavenie, laboratórne prístroje… Napriek tomu, že sme veterinári a naši pacienti sú zvieratá, primárne pracujeme s ich majiteľmi a ako sa hovorí, práca s ľuďmi je najnáročnejšia. :)

Aj keď je vaša práca náročná, máte určite aj pekné zážitky, na ktoré rád spomínate…

Máme veľa pekných a veselých zážitkov. Je to, samozrejme, hlavne vtedy, keď vidíme našich pacientov vyliečených a ich majiteľov spokojných. S tými veselými sa stretávame dennodenne, či už zo strany našich pacientov alebo ich majiteľov.

A čo tie nepríjemné?

Samozrejme, nepríjemné sú všetky prípady, keď je zvieratko nevyliečiteľne choré, resp., keď musíme vykonať eutanáziu. Napríklad nepríjemným zážitkom, ale s dobrým koncom, bolo, keď prišiel k nám na kliniku psík na bežnú preventívnu prehliadku a pri odchode sa vyšmykol majiteľovi z vodítka a hneď pred klinikou ho zrazilo auto. Našťastie sa mu nič vážne nestalo, len nejaké odreniny, ale mohlo to dopadnúť veľmi zle. Samozrejme, nepríjemné sú aj všetky prípady, keď nás pes alebo mačka pohryzú.

Určite máte aj iné aktivity, aby ste vypli. Ako relaxujete?

Relaxujem aktívne, hlavne pri športe, turistike, cestovaní… ale aj pasívne, pri dobrej hudbe, filme, alebo knihe. Mojím veľkým relaxom je jazda na koni.

Kde a ako najradšej trávite voľné chvíle v našom meste?

V meste rád zájdem na dobrý koncert, do kina, ale mám rád, aj len tak sa prejsť po meste a sadnúť si na dobrú kávu. Mám rád Banskú Bystricu a som lokálpatriot. :)

Čítajte tiež:

Spoveď obľúbenej pedagogičky bystrického gymnázia: Občas naozaj prežívame

Bystrická gynekologička nám to prezradila: Najčastejšie povery a fámy, s ktorými sa u žien stretávam!

Zubári vs. peňaženky pacientov: Zisťovali sme, aké skúsenosti majú Bystričania

Foto: archív Vladimíra Paulinyho

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM