Monika Obrtalová Rôzne

Kvôli chrípke zatvárajú niektoré školy

Po opätovnom štarte vyučovacieho procesu po jarných prázdninách evidujú podľa predpokladov epidemiológovia v Banskobystrickom kraji opäť zvýšenú chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) i chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO).

V 11. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 58 percent lekárov pre deti a dorast a 41 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, v absolútnom vyjadrení 5776 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 1648 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

CHPO sa vyskytli v 785 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 224 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. V sledovanom kalendárnom týždni je teda výskyt ARO vyšší o 6,3 percenta, ako minulý týždeň a výskyt CHPO takmer vyšší o 18,2 percenta. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je však výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja nižší v prípade ARO o 32,4 percent a v prípade CHPO o 26,5 percent. Lekári v 11. kalendárnom týždni neevidovali v regióne žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI).

Na rozdiel od uplynulého týždňa, kedy lekári neevidovali žiaden prípad skomplikovaných prípadov z ARO aj CHPO, však vzrástol v 11. kalendárnom týždni ich výskyt na 4,5 percenta. Vyskytlo sa 103 prípadov zápalov dutín, 55 prípadov zápalov stredného ucha a až 86 prípadov zápalov pľúc. Najviac komplikácií – až 9,5 percenta, evidujú epidemiológovia medzi seniormi, zvýšený počet komplikácií (5,4 percenta) je aj medzi ekonomicky činným obyvateľstvom. U detí základných škôl vzrástol výskyt komplikácií z nuly na 2,8 percenta, necelé 2 percentá komplikácií evidujú hlásiaci lekári medzi najmenšími deťmi, najmenší výskyt komplikovaných prípadov je medzi adolescentmi.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Rimavská Sobota, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 950 prípadov, v okrese Lučenec s vyše 730 a Banská Bystrica so 720 prípadmi. Ostatné okresy s výnimkou Krupiny (44 prípadov), vykazujú chorobnosť na ARO medzi 170 až 400 prípadmi. Chrípka a jej podobné ochorenia najviac postihli pacientov v okrese Veľký Krtíš, nasledujú okresy Revúca, Lučenec a Rimavská Sobota. Zaujímavosťou je, že v okrese Krupina sa v sledovanom období tentoraz nevyskytol ani jeden prípad chrípky.

Z hľadiska veku ochorenia na ARO najviac postihujú v absolútnych číslach vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva, o polovicu menej chorých je medzi žiakmi základných škôl a medzi najmenšími deťmi od 0 do 5 rokov. Najnižší výskyt ochorení na ARO je medzi seniormi. Čo sa týka chrípky, najvyšší výskyt chorých je opäť medzi ekonomicky činným obyvateľstvom, žiakmi základných škôl (6 až 14-ročnými) a najmenšími deťmi od 0 do 5 rokov. Tieto počty však prezentujú počet chorých len od hlásiacich lekárov.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM