Marcel Páleš Kultúra

Kvalitná hudba od baroka po 20. storočie: Pri Bystrici pripravili organovú nedeľu

Už po piaty raz sa bude v obci Selce pri Banskej Bystrici konať Organová nedeľa Krista Kráľa. Organizátori ju pripravili na nedeľu 24. novembra 2013 o 16:00.

Ilustračný obrázok k článku Kvalitná hudba od baroka po 20. storočie: Pri Bystrici pripravili organovú nedeľu
Zdroj: Dnes24.sk

Na jubilejnom 5. ročníku sa predstavia umelci, ktorí vo svojom repertoári obsiahnu diela organovej literatúry v priereze období od baroka až po diela 20. storočia. „Môžete sa tešiť na diela Krebsa, Bacha, Händla, Clarka, Charpentiera, Rincka, ale aj Schneidera – Trnavského, Younga a ďalších,“ prezrádza jeden z organizátorov a zároveň hudobníkov Matúš Kucbel.

Organový koncert zaznie vo farskom kostole sv. Cyrila a Metoda v Selciach. V tomto chráme si celý tento rok pripomínajú pomaly sa končiaci jubilejný rok 1150. výročia príchodu svätých vierozvestov na naše územie. Tento kostol bol ako prvý na Slovensku zasvätený svätým solúnskym bratom, a to presne pred 150 rokmi. Oltárny obraz v tomto chráme posvätil biskup Štefan Moyses pri 1000. výročí príchodu sv. Cyrila a Metoda k našim predkom. Organový koncert sa preto bude niesť v duchu významných výročí.

„Pred piatimi rokmi, kedy vznikla tradícia oslavy nedele Krista Kráľa organovým koncertom, bol slávnostne požehnaný a uvedený do prevádzky tamojší dvojmanuálový organ, ktorý sa po 80-tich rokoch podarilo generálne opraviť, zásluhou renomovaného organára Petra Masarika. Organ sa tak opäť sfunkčnil a nadobudol zašlý lesk a krásu,“ uviedol Kucbel.

Účastníci 5. ročníka Organovej nedele Krista Kráľa v nedeľu 24. novembra o 16:00 sa môžu už teraz tešiť na skvelú hudbu, o ktorú sa postarajú: Marek Dietrich (organ), Ján Bulla (organ), Matúš Kucbel (organ) a špeciálny hosť Jozef Karvaš (trúbka).

Pri Bystrici pripravili organovú nedeľu
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM