Jakub Forgács Správy

Ktoré projekty budú podporené z participatívneho rozpočtu? Rozhodnite svojim hlasom!

Bystričania zabojovali o peniaze z participatívneho rozpočtu mesta. Na rad teraz prichádza hlasovanie a rozhodnúť o tom, ktoré projekty nakoniec budú podporené, môžete aj vy!

Ilustračný obrázok k článku Ktoré projekty budú podporené z participatívneho rozpočtu? Rozhodnite svojim hlasom!
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Úloha občanov nekončí účasťou na voľbách raz za štyri roky. Participatívny rozpočet im umožňuje priamo sa zapojiť do procesu rozhodovania o prioritách týkajúcich sa ich mesta či mestskej štvrte. Mesto Banská Bystrica vyčlenilo na prvý rok participatívneho rozpočtu sumu 19 455 eur. Už vo štvrtok 22. mája o 16:30 sa v Cikkerovej sieni banskobystrickej radnice uskutoční druhé diskusné fórum k participatívnemu rozpočtu mesta. Príležitosť odovzdať svoj hlas projektom, ktoré vás zaujali a zaslúžia si podľa vás podporu, môžu všetci ľudia nad 15 rokov, ktorí majú trvalé bydlisko v Banskej Bystrici.

Koordinačná rada participatívneho rozpočtu pre Banskú Bystricu prijala k 15. aprílu spolu 31 projektov, v tematických oblastiach Aktívne občianstvo a komunitný rozvoj, Zeleň v meste, Kultúra, Mládež, Šport a Zdravie, v celkovej sume 97 640,01 eur, ktoré sa uchádzajú o podporu z participatívneho rozpočtu mesta. „Keďže medzičasom jeden navrhovateľ svoj projekt stiahol, zatiaľ ostáva "v hre“ 30 projektov z 31," informoval Miroslav Šimkovič, člen Koordinačnej rady participatívneho rozpočtu pre Banskú Bystricu, podľa ktorého možno ešte priamo počas diskusného fóra niektorí predkladatelia oznámia stiahnutie svojich projektov.

Ako pokračoval, na diskusnom fóre budú jednotlivé projekty prezentovať ich predkladatelia, resp. navrhovatelia. „Každý na to bude mať vymedzený čas tri minúty, pričom potom dostane priestor na kladenie otázok aj prítomná verejnosť. Po odprezentovaní projektov prebehne samotné hlasovanie,“ prezradil Šimkovič. Ak sa vo štvrtok nestihnete dostaviť na radnicu, svoje hlas môžete vybraným projektom odovzdať aj od piatku 23. mája do piatku 6. júna počas úradných hodín v Klientskom centre mestského úradu v Banskej Bystrici.

Foto: ilustračné

2. Diskusné fórum k participatívnemu rozpočtu mesta
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM