Monika Obrtalová Rôzne

Krásne počasie má aj svoje riziká. Pozor na úpal!

Aj keď meteorológovia už hlásia mierne ochladenie, leto sa nezadržateľne blíži, a preto treba v týchto dňoch zobrať do úvahy niekoľko rád odborníkov. Tie sa týkajú kúpania, opaľovania aj pitného režimu.

„V horúčavách, aké sme zažívali aj v týchto dňoch, sa viac potíme a z tela sa odparuje voda. Zásada je dodržať primeraný pitný režim a zásobiť organizmus dostatočným množstvom tekutín. Neodporúčame piť ani prechladené- môže na to doplatiť hrdlo i hlasivky. Rovnako neodporúčame piť sladené nápoje, ale len vodu, či minerálky, ktoré treba kvôli rozličnému obsahu minerálov striedať. Kávičkári si môžu dovoliť v takých horúčavách, aké sme mali, piť jednu dve kávy denne, no za tým opäť vypiť dostatok vody, či minerálny,“ konštatuje MUDr. Viera Morihladková z odboru epidemiológie banskobystric­kého RÚVZ.

Dodáva, že s kávou to ale netreba preháňať, aby sme sa v tele nezvýšil veľmi obsah kofeínu. Ten totiž okrem povzbudivého účinku ešte aj potencuje vylučovanie kyseliny chlorovodíkovej do žalúdka, takže môžu vzniknúť aj žalúdočné problémy. Ďalším „nebezpečenstvom“ je prudké slnko. Napriek tomu že je máj, slnko je už také silné, ako v niektorých dňoch v auguste, takže pri nadmernom vystavení sa slnku hrozí prehriatie, alebo úpal.

Netreba zabúdať na opaľovacie krémy s vysokým ochranným faktorom. S opatrnosťou sa treba kúpať v nádržiach, jazerách, umelých bagriskách (kúpanie v nich je len na vlastné riziko), pretože sa tu voda ešte nestihla zohriať a zďaleka nie je taká teplá, ako by sa vzhľadom k teplote vzduchu mohlo zdať. Dlhšie vystavovanie sa slnku a náhly vstup do studenej vody môžu mať za následok aj kolaps organizmu. Kúpaliská, ktoré začali s prevádzkou, by mali mať už overenú kvalitu vody.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM