Jakub Forgács Správy

KOSENIE v Bystrici sa začalo skôr: Do prác sa zapoja aj desiatky ODSÚDENÝCH

Samospráva v tomto roku navrhla nákup novej techniky prostredníctvom finančného lízingu, čo poslanci mestského zastupiteľstva schválili.

Ilustračný obrázok k článku KOSENIE v Bystrici sa začalo skôr: Do prác sa zapoja aj desiatky ODSÚDENÝCH
Zdroj: TASR

V minulom roku bolo na území mesta Banská Bystrica pokosených celkovo 5,5 milióna metrov štvorcových trávnikov. Tohtoročná kosba, aj kvôli nadpriemerne teplému marcu, začala v šiestich lokalitách o takmer dva týždne skôr ako vlani. Informoval o tom Miroslav Strelec z Kancelárie primátora so slovami, že počas sezóny sa kosenie uskutoční tri až osemkrát, v závislosti od miesta, kde sa trávnikové plochy nachádzajú. Okrem Záhradníckych a rekreačných služieb (ZAaRES), vysúťaženej externej firmy a Podniku medzitrhu práce, sa podľa jeho slov o trávniky postarajú aj dve desiatky odsúdených z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody Banská Bystrica – Kráľová.

Mozaikovité kosenie

„ZAaRES, ako príspevková organizácia spravujúca majetok mesta, predpokladá v tomto roku kosbu zelene na sídliskách tri až štyrikrát. V prípade historického centra, v parkoch, detských ihriskách a v areáloch materských škôl počíta so šesť až osemnásobnou kosbou. Vytypované sú aj plochy, kde sa pristúpi k mozaikovitému a extenzívnemu koseniu na podporu biodiverzity,“ upresnil Strelec s tým, že invázne rastliny na území mesta budú počas sezóny odstraňované mechanicky, teda viacnásobným kosením, ako aj chemickým postrekom. Úpravu trávnatých plôch cintorínov a cestnej zelene zabezpečí ZAaRES, podľa potreby,v štan­dardnom režime.

„Vo vybraných lokalitách použijeme mozaikovité kosenie, ktoré spočíva v tom, že sa nepokosí celá plocha územia, ale sa vykosia len priestory okolo chodníkov a centrálne partery určené pre šport a oddych. S mozaikovitým kosením sa môžu obyvatelia stretnúť v mestskom parku či v Podlaviciach.Pri extenzívnom kosení okolia peších komunikácií zrealizujeme zákos na šírku približne troch metrov. V okolí stromov a skupín krov ponecháme vysokú trávu a kosiť budem až po odkvitnutí väčšiny lúčnych kvetov. Premyslenejšou a prírode blízkou údržbou zelene je možné dosiahnuť nielen ekonomické úspory, ale i znížiť prašnosť, zlepšiť ochladzovanie priestoru, aj ochranu rastlín a živočíchov,“ uviedol Martin Majling, druhý zástupca primátora.

Pracovníci príspevkovej organizácie spravujúcej mestský majetok podľa slov Strelca využívajú pri práci moderné krovinorezy. Znižuje sa tým hlučnosť, ale aj uhlíková stopa. Samospráva v tomto roku navrhla nákup novej techniky prostredníctvom finančného lízingu, čo poslanci mestského zastupiteľstva schválili.

Viac o tom, ako sa do kosenie zapájajú odsúdení, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM