Jakub Forgács Správy

KOSENIE v Bystrici prešlo veľkými ZMENAMI: Rozdiel budú môcť ľudia aj počuť

V reakcii na zmenu klímy a znižovania uhlíkovej stopy pri údržbe verejnej zelene, ZAaRES v tomto roku pristúpil k viacerým zmenám.

Ilustračný obrázok k článku KOSENIE v Bystrici prešlo veľkými ZMENAMI: Rozdiel budú môcť ľudia aj počuť
Zdroj: pixabay.com

Celková výmera plôch počas jednej kosby v meste pod Urpínom, s ktorou vo štvrtok začali Záhradnícke a rekreačné služby (ZAaRES), dosahuje viac ako 2 175 000 štv­orcových metrov. „Zamestnanci príspevkovej organizácie spravujúcej mestský majetok, použijú pri práci moderné vyžínače a krovinorezy, vďaka ktorým sa výrazne zníži nielen uhlíková stopa, ale aj hluk. V zmysle pasportu zelene sú trávnikové plochy rozdelené do intenzifikačných tried, pričom kosenie sa realizuje v priebehu sezóny dva až osemkrát,“ uviedol to Miroslav Strelec z Kancelárie primátora so slovami, že vlani bolo v správe ZAaRES-upokosených vyše 5 380 000 štv­orcových metrov trávnikov.

Minimálny hluk

V reakcii na zmenu klímy a znižovania uhlíkovej stopy pri údržbe verejnej zelene, ZAaRES v tomto roku pristúpil k viacerým zmenám. „V zmysle klimatických zmien a meniaceho sa vývoja vegetácie, postupne začne využívať ekologickejší spôsob údržby zelene, zameraný na elektrické mechanizačné prostriedky a zmenu manažmentu kosieb,“ spomenul.

„Podľa vývoja trávnych spoločenstiev a kvantity prírastkov, budú nasadzované adekvátne elektrické stroje s rôznym výkonom. Tento rozdiel budú môcť obyvatelia aj počuť, nakoľko sila zvuku týchto mechanizačných prostriedkov je minimálna. Okrem eliminácie hluku sa výrazne zlepší ergonómia práce zamestnancov a súčasne podstatne znížime uhlíkovú stopu,“ uviedol Martin Majling, druhý zástupca primátora mesta.

Prvé kosby

„S kosbou trávnatých plôch vo štvrtok začali pracovníci Záhradníckych a rekreačných služieb v okolí širšieho centra mesta, vrátane Hornej a Skuteckého ulice. Súčasne aj na Mládežníckej, Sládkovičovej, Dedinskej a Rudohorskej ulici,“ pokračoval Strelec s tým, že v tohtoročnej sezóne, v závislosti od počasia a klimatických podmienok, sa počíta s osemnásobnou kosbou v okolí detských ihrísk, herných prvkov a kvetinových záhonov. Spolu v jednej kosbe pôjde o približne 45 tisíc štvorcových metrov.

„Historické centrum mesta, mestské časti vo vnútri hradieb v okolí ulíc Martina Rázusa, Terézie Vansovej, Katovnej a Kollárovej ulice, ako aj mestské parky a parčíky sa budú kosiť šesť až osemkrát ročne. V jednej kosbe ide o 220 tisíc štvorcových metrov. Bežná sídlisková zeleň, trávniky okolia bytových domov budú upravované v troj až štvornásobnom kosení. Za minulý rok bolo pri rovnakej periodicite pokosených 4,6 milióna štvorcových metrov trávnikov,“ povedal Ivan Šabo, riaditeľ ZAaRES-u.

Viac o kosbách extenzívnych plôch a tom, kto všetko sa zapojí do starostlivosti o trávniky, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM