Michal Majer Rôzne

Koncentrácie peľu tráv poklesli

Výkyvy počasia s výraznejším oteplením v uplynulom týždni priniesli zmeny najmä v koncentrácii peľu v ovzduší. Jeho druhové zloženie sa však nezmenilo. Podľa údajov monitorovacích staníc PIS opätovne dominoval peľ pŕhľavy, ktorého koncentrácie stúpl

„Veľmi výrazné zvýšenie koncentrácií peľu paliny hlásila monitorovacia stanica Bratislava, kde rovnako 13. a 14. augusta namerali koncentrácie peľu tejto rastliny okolo 100 peľových zŕn v meter kubický vzduchu. Približne rovnako to vyzeralo aj s výskytom množstva peľu ambrózie. Koncentrácie peľu paliny a ambrózie v ovzduší sa ale zvýšili na celom území SR, pričom Žilina a Banská Bystrica zaznamenala výraznejší nárast najmä peľu paliny. Okrem toho sa v ovzduší vyskytoval peľ skorocelu, mrlíkov a ďalších bylín najmä z čeľade astrovitých a mrkvovitých. Navyše póry húb (plesní) najmä rodov Cladospórium a Alternária, sa vyskytovali na celom území vo vysokých až veľmi vysokých koncentráciách s najvýraznejším nárastom v oblasti Bratislavy a Žiliny“, popisuje peľovú situáciu na Slovensku RNDr. Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

V najbližších dňoch sa začnú podľa nej súbežne s pozvoľným poklesom denných koncentrácií peľu pŕhľavy zvyšovať koncentrácie peľu paliny a ambrózie. Pripomína, že s peľom tráv v ovzduší v nízkych koncentráciách sa budeme stretávať až do jesene. Alergologicky významné koncentrácie peľu paliny a ambrózie počas víkendu môžeme očakávať na celom území Slovenska. V ovzduší sa naďalej bude vyskytovať peľ skorocelu, štiavu, mrlíkov, chmeľu i ďalších bylín najmä z čeľadí astrovitých a mrkvovitých. Koncentrácie spór húb (plesní) budú dosahovať vysoké až veľmi vysoké koncentrácie, avšak v súvislosti s veľmi intenzívnou búrkovou činnosťou je možné predpokladať lokálne znižovanie ich hladiny.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM