Jakub Forgács Rôzne

Katedrála na námestí obohnaná lešením: Bude sa rekonštruovať počas veľkých osláv?

Jubilejné oslavy výročia SNP sú už predo dvermi a pod Urpín sa chystajú návštevníci z blízkeho aj ďalekého okolia. V centre mesta to však miestami vyzerá ako na stavenisku. Zisťovali sme, čo je za tým.

Ilustračný obrázok k článku Katedrála na námestí obohnaná lešením: Bude sa rekonštruovať počas veľkých osláv?
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

„Oprava Katedrály sv. Františka Xaverského je dlhodobá záležitosť. Začiatkom roku 2013 sme zaznamenali značné porušenia fasádnej omietky s následným vypadaním. Po predbežnej obhliadke fasády bolo zistené značné narušenie jadrových vrstiev, značné zvetranie fasádnych ríms a čiastočné podmáčanie externých omietok z narušenej atiky,“ informoval Martin Dado, riaditeľ biskupského úradu v Banskej Bystrici.

Rozhodli sa pre opravy

Počas zimného obdobia sa podľa jeho slov stav ešte zhoršil a vypadanie omietky mohlo vážne ohroziť zdravie chodcov. „Existovali dve možnosti riešenia. Jedna možnosť znamenala dlhodobé uzatvorenie časti námestia v bezprostrednom okolí Katedrály, alebo druhá možnosť, realizáciu sanácie exteriérovej omietky, teda vykonanie stavebných prác,“ pokračoval Dado. Ako doplnil, rozhodli sa pre opravu fasády, vzhľadom na to, že dlhodobé uzatvorenie časti námestia v priestore Katedrály z praktického a ani z estetického hľadiska neboli možné.

„Biskupstvo nedisponuje potrebnými finančnými prostriedkami na komplexnú opravu fasády Katedrály, preto sme v spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom v Banskej Bystrici podali koncom roka 2013 žiadosť o príspevok z grantovej schémy Ministerstva kultúry SR,“ povedal Dado, podľa ktorého im na opravu z grantovej schémy prispelo 50% zo žiadanej dotácie.

Počas osláv práce prerušia

„Podľa ustálených podmienok poskytovania finančných prostriedkov z grantovej schémy nám bolo nariadené, vykonať pred realizáciou prieskum trhu, čo sme uskutočnili v priebehu nasledujúceho mesiaca (júl – august),“ spomenul riaditeľ. Stavebné práce by podľa jeho slov mali pokračovať do polovice októbra a predchádzať ich bude nevyhnutný a zo strany Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica nariadený reštaurátorský výskum fasád.

Ako ďalej uviedol, realizáciu prác na fasáde Katedrály riešili v spoločnej komunikácii s mestom Banská Bystrica, ktoré im pre tento účel vydalo rozhodnutie – povolenie na zvláštne používanie miestnej komunikácie. „V podmienkach povolenia sme sa zaviazali počas programu osláv 70. výročia SNP prerušiť všetky práce na objekte Katedrály. Túto podmienku dodržíme. Vzhľadom na možnosť realizácie stavebných prác, ktoré sú závislé od poveternostných podmienok a podmienok dodávateľa stavby, nebolo možné presunúť stavebné práce neskoršie o jeden mesiac,“ dodal Dado.

Foto: ilustračné

Rekonštrukcia katedrály na banskobystrickom námestí
1
Galéria
Rekonštrukcia katedrály na banskobystrickom námestí
8
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM