Tlačové správy

Kaník po benefičnom koncerte pod Urpínom: Záverečný spev by sa vyrovnal aj superstáristom!

Benefičné podujatie Žijeme spolu, ktoré v utorok v historickej Radnici zorganizovalo Občianske združenie (OZ) Prístav nádeje pri príležitosti 1. výročia Chránenej kaviarne s knižnicou Prístav, dojalo viacerých prítomných.

Ilustračný obrázok k článku Kaník po benefičnom koncerte pod Urpínom: Záverečný spev by sa vyrovnal aj superstáristom!
Zdroj: Dnes24.sk

Šéfka občianskeho združenia Marcela Václavková Konrádová už pred podujatím upozornila na potrebu opäť hovoriť o ľuďoch s hendikepom a dospieť k zmene postoja k nim.

Nový postoj k ľuďom s postihnutím

Akcie sa osobne zúčastnil aj poslanec Národnej rady SR a kandidát na post banskobystrického župana, Ľudovít Kaník. „Zmena náhľadu na hendikepovaných ľudí začala približne pred desiatimi rokmi, keď som sa ako minister práce, sociálnych vecí a rodiny usiloval o to, nech sa títo ľudia môžu normálne začleniť do spoločnosti,“ povedal.

Kaník, ktorý benefičný koncert podporil, neskrýval po jeho skončení nadšenie a hodnotil ho ako podujatie výnimočné a krásne obsahom. Zlatým klincom pre neho okrem iného bol záverečný spev ženy na vozíku, Lucky Kmeťovej, ktorá by sa podľa Kaníka pokojne vyrovnala aj superstáristom.

Akcia nadchla mnohých prítomných. Ľudia odchádzali s dojatím, so slzami aj s radosťou v očiach. Ďalším veľkým plus a splneným cieľom zároveň bolo aj to, že mnoho účastníkov podujatia z celého Slovenska sa navzájom mohli spoznať a nadviazať medzi sebou kontakty.

Vytvárať priestor pre ich sebarealizáciu

Podľa Ľudovíta Kaníka si známa Banskobystričanka Marcela Konrádová Václavková zaslúži obdiv. „Je to vzácna žena, obdivuhodná! Marcelka je zásobárňou nielen obrovskej energie, ale tiež dobrých nápadov. Napriek mnohým ochoreniam je pre nás všetkých veľkým vzorom.“

Kaník by chcel venovať väčšiu pozornosť podpore podobných podujatí. Podľa neho ľudia s hendikepom potrebujú podporu, keďže mnohí majú skvelé schopnosti a talent. „Potrebujú vytvoriť podmienky, aby sa mohli sebarealizovať, a vďaka tomu prinášať do spoločnosti hodnoty,“ uviedol Kaník. Banská Bystrica je podľa neho dostatočne otvoreným mestom, aby v ňom ľudia s hendikepom našli vhodné prostredie pre život a aktívne zapojenie sa do spoločnosti.

Foto: ilustračné

Benefičný koncert Žijeme spolu
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM