Jakub Forgács Správy

K študentom prehovoril uznávaný matematik a zožal krásnu reakciu: Veľký aplauz na pôde UMB!

Medzinárodne uznávaná vedecká osobnosť sa na pôde Univerzity Mateja Bela dočkala pocty. Príhovor významného matematika a profesora po udelení titulu Doctor honoris causa študenti odmenili veľkým aplauzom.

Ilustračný obrázok k článku K študentom prehovoril uznávaný matematik a zožal krásnu reakciu: Veľký aplauz na pôde UMB!
Zdroj: TASR

Univerzita Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici na pondelkovom slávnostnom zhromaždení, ktoré sa uskutočnilo pri príležitosti otvorenia nového akademického roka 2015/2016, udelila medzinárodne uznávanej vedeckej osobnosti, významnému slovenskému matematikovi a univerzitnému profesorovi Pavlovi Brunovskému čestný titul Doctor honoris causa.

Symbol modernej slovenskej matematiky

Ako uviedol rektor UMB Vladimír Hiadlovský, profesor Brunovský je jedným zo symbolov modernej slovenskej matematiky, ktorý požíva mimoriadnu vážnosť v celej akademickej obci. Je to človek, ktorý celý svoj profesionálny život venoval kráľovskej disciplíne medzi prírodnými vedami – matematike.

V súčasnosti stále aktívne pôsobí na Katedre aplikovanej matematiky a štatistiky Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského (UK). Viackrát hosťoval na svetových univerzitách. V roku 2005 mu prezident SR udelil Pribinov kríž za zásluhy v oblasti rozvoja vedy a vzdelávania.

Rad pozoruhodných výsledkov

Na začiatku vedeckej kariéry Pavla Brunovského bola hlavnou oblasťou jeho záujmu teória a aplikácie optimálneho riadenia. Dosiahol celý rad pozoruhodných a významných výsledkov, akými sú napríklad regularita syntézy optimálneho riadenia pre dôležité triedy úloh, alebo kánonická forma pre lineárne riadené systémy, dnes nazývaná Brunovského normálna forma. Dôkazom uznania bolo aj to, že mal, doposiaľ ako jediný slovenský matematik, pozvanú prednášku na Svetovom kongrese matematikov v roku 1978 v Helsinkách.

Neskôr upriamil svoju pozornosť na teóriu dynamických systémov, v ktorej sa tiež čoskoro stal expertom. V 80. rokoch minulého storočia sa začal venovať kvalitatívnej teórii evolučných parciálnych diferenciálnych rovníc.

Vďaka jeho iniciatíve a úsiliu na UK vznikol a dnes sa naďalej rozvíja úspešný študijný program Ekonomická a finančná matematika. Najmä tento študijný program spája profesora Brunovského s banskobystrickou univerzitou.

Príhovor oceneného profesora študenti odmenili veľkým aplauzom. „Dnešní študenti sú trošku iní. Sú sebavedomejší a svetaznalejší, ale majú menej príležitostí ísť do hĺbky, nie je na to čas,“ reagoval Brunovský. „Keď si pozriete družstvo Slovenska na medzinárodnej matematickej olympiáde, je v ňom šesť ľudí. Z toho jeden Číňan, Vietnamec a jeden na polovicu Mongol. Oni sú stále naučení makať, a to je veľmi výpovedné po mnohých stránkach,“ dodal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM