Monika Obrtalová Rôzne

Jazz festival navštívi opäť Banskú Bystricu

Možno to bolo v niektorom z džezových neworleanských klubov, možno na koncerte pre vybratý okruh hudobných „fajnšmekrov“, ale pravda je, že začiatkom roka 1917 si v ležérnom prítmí v neopakovateľnej klubovej atmosfére priaznivci džezu vypočuli konc

Improvizovaná hudba černošských hudobníkov chytila za srdce muzikantov v USA, neskôr v európskych aj japonských kluboch. Podľa názvu kapely, ktorá nový hudobný vietor rozviala po svete, dostal tento hudobný žáner aj názov : dixieland. Od 20-tych rokov 20. storočia sa čoraz viac udomácňoval dixieland aj mimo domovskej pôdy New Orleansu a stal sa vyhľadávaným menšinovým hudobným žánrom. Výbornú živnú pôdu nachádzal aj v krajinách východnej Európy.

Asi najskôr v Maďarsku, odkiaľ mimochodom pochádza aj posledný žijúci spoluhráč Luisa Armstronga – Joe Murányi, svojich priaznivcov i muzikantov si dixieland našiel v Poľsku, Česku, na Slovensku, z ostatných európskych krajín to bolo Rakúsko, Veľká Británia, Nemecko, Dánsko. Tu niekde by sme mohli hľadať aj začiatky Medzinárodného dixielandového festivalu, ktorého sídlom bude začiatkom mája 2012 už po 17– ty krát aj Banská Bystrica.

Spočiatku to bola myšlienka banskobystrického muzikanta a „matičiara“ Michala Kališku, ktorý si sám rád zahrá „dixík“ a za horizontom videl šancu aj pre ostatných. Mladších i starších, ktorí tiež radi zahrajú pre seba a pre blízky okruh priateľov, ale sú naozaj dobrí a mali by svoju muziku pustiť aj ďalej. V roku 1996 oslovil s nápadom medzinárodného dixielandového festivalu Park kultúry a oddychu v Banskej Bystrici. Z počiatočného podujatia zo siedmimi účinkujúcimi z domova a dvoma zo zahraničia sa za 16 rokov vyprofiloval festival európskeho formátu, ktorý hostil doteraz viac ako 135 dixielandových kapiel a desiatky výnimočných sólistov z celého sveta.

Medzi festivalové bonbóniky jednotlivých ročníkov patrili také muzikantské esá ako legendárny Joe Murányi ( Američan maďarského pôvodu), Phil Reinhardt a Elly Wright, Michaela Rabitsch a Robert Pawlik ( Rakúsko), Felix Slováček (Česko), Tamas Berki ( Maďarsko), Jazz Band ball Orchestra (Poľsko) s charizmatickou speváčkou Harriet Lewis ( USA), Jiří Stivín ( Česko) Gábor Winand (Maďarsko) a mnohí ďalší. Od roku 2000 sa festival stal súčasťou medzinárodného projektu Visegrádskej štvorky a prebieha súčasne v štyroch európskych mestách – v Šalgotariáne, v Hradci Královom, v Zakopanom a v Banskej Bystrici. V roku 2010 odstúpilo Zakopane a nahradil ho Tarnow.

Súčasťou medzinárodného festivalu, ktorý od roku 2010 nesie názov UNITED EUROPE JAZZ FESTIVAL, býva výstava džezových fotografií, v predchádzajúcich rokoch to bola „Hudba a jej interpreti“ a „Jazzové portréty“. Mladým muzikantom je určená scéna „Mladé pódium“, hudobná verejnosť pravidelne oceňuje džezovú kaviareň. Novinkou tohto ročníka, ktorý sa uskutoční v Banskej Bystrici v dňoch 9. – 11. mája 2012, budú koncerty „pod holým hradným nebom“, teda priamo na terase pred vstupnou bránou do hradného areálu- pred Barbakanom.

Zdroj: PKO Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM