Správy Samospráva

Išlo o 40-tisíc eur, zapojilo sa len pár stoviek ľudí: V Bystrici vybrali 4 projekty

V tohtoročnom Participatívnom rozpočte zvíťazili zelené projekty. Na to, aby uspeli, stačilo aj iba niečo cez hlasov.

Ilustračný obrázok k článku Išlo o 40-tisíc eur, zapojilo sa len pár stoviek ľudí: V Bystrici vybrali 4 projekty
1
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

O sumu 40-tisíc eur z participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica sa podelia projekty Urpínske serpentíny III., 100 nových stromov pre Banskú Bystricu, Radvanská záhrada a Revitalizácia parčíka cisárovnej Sissi. Informovala Dominika Adamovičová, hovorkyňa primátora.

Do hlasovania sa zapojilo 272 ľudí, ktorí dokopy odovzdali 865 hlasov.

Čo všetko zrealizujú?

V rámci projektu Urpínske serpentíny III. v budúcom roku obnovia promenádu s lavičkami, informačnú tabuľu a prvky pri historickom múre. Cieľom je zrovnať terén a prepojiť z oboch strán nástupnú časť na serpentíny. Osadia sa tiež lavičky, stojany na bicykle, odpadkové koše a koše na psie exkrementy, ale tiež informačná tabuľa pre návštevníkov Banskej Bystrice s mapou mesta.

V prípade parčíka cisárovnej Sissi je cieľom revitalizácia zvyšku pôvodného parku, v ktorom bolo umiestnené druhé zastavenie krížovej cesty a záchrana historických smútočných líp v okolí Medeného hámra.

Dôležitý nástroj

„Povedomie Banskobystričanov, ako i mladých ľudí študujúcich v našom meste stúpa i v oblasti ochrany historického dedičstva a prírodného prostredia. Výsledkom je, že zvíťazili projekty, ktoré sú zamerané najmä na zlepšenie zelenej infraštruktúry. V prípade Urpínskych serpentín a parčíka aj na ich historický odkaz,“ zhodnotil banskobystrický primátor Ján Nosko.

„Participatívny rozpočet je dôležitý nástroj pre podporu demokracie, budovania komunít a spravodlivejšie rozdeľovanie verejných zdrojov. Je potrebné zvyšovať motiváciu obyvateľov pre jeho využívanie,“ dodala Soňa Kariková, koordinátorka pre participáciu a otvorené vládnutie.

Kompletné výsledky hlasovania nájdete v priloženej galérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V tohtoročnom Participatívnom rozpočte zvíťazili zelené projekty
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM