Barbara Dallosová Rôzne Správy Recept na dnes

Rezne sú rezne, ale... Zisťovali sme, čo v nedeľu varia Žiarčania

Nebaví vás nedeľu čo nedeľu klepať rezne? Inšpirácie na víkendové varenie sme hľadali priamo medzi Žiarčanmi.

Ilustračný obrázok k článku Rezne sú rezne, ale... Zisťovali sme, čo v nedeľu varia Žiarčania
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Posledný pracovný deň, kedy slovenské rodiny obvykle absolvujú i väčší víkendový nákup, sa blíži. Aj vy pravidelne pred víkendom riešite dilemu, čo variť? Pýtali sme sa Žiarčanov na ich gurmánske plány.

Ako nestáť pol dňa nad hrncami

Žiarčanka Jana máva v nedeľu viac hostí, nad obedom teda premýšľa vopred. ,,Túto nedeľu to budú kuracie špízy. Napácované kuracie prsia, cibuľa, slaninka a šampiňóny. Zemiaky nenapichujem, pečiem ich samostatne, lebo v tom špíziku sa potom dlho robia. Ešte to bude chcieť nejaký dobrý dip, napríklad z kyslej smotany, byliniek a cesnaku. Ale možno si to zjednoduším a kúpim ho," hovorí s úsmevom.

Mamička niekoľkomesačnej dcérky Katka plánuje varenie tak, aby nad hrncami nemusela dlho postávať: ,,Kurací paprikáš bez smotany s cestovinami. Lebo je to celkom nenáročné na čas, peňaženku a v týchto horúčavách aj na žalúdok.

Na klasiku nedá dopustiť

Ondrej sa živí ako kuchár, ako ale priznáva, doma obvykle nevarí. Hoci v kuchyni rád experimentuje, nedeľný obed má rád po starom.

,,Ja sa chodím stravovať po reštauráciách, hľadám tak nápady na nové jedlá. Ale moja predstava nedeľného obeda je klasika z detských čias, keď sme všetci spoločne sadli spolu za stôl a s chuťou sa pustili do pečeného kuraťa s kompótom alebo vyprážaných rezňov, z ktorých voňal celý dvor, lebo ich robila každá domácnosť," spomína.

Sobotný obed môžu tento víkend Žiarčania odbaviť aj v žiarskom parku, kde bude prebiehať súťaž vo varení gulášov. Práve tam sa chystá Silvia, ktorá v nedeľu hodovanie vyváži vegetariánskym menu: ,,Cez týždeň sme mali mäso a v sobotu sa plánujeme prestravovať gulášom v parku, takže v nedeľu pre zmenu niečo bezmäsité. Napríklad vyprážaný karfiol, takže asi ten."

,,Už v piatok vyrážame na dvojdňový výlet, takže tento víkend nevaríme. Ale už dlhšie mi tečú slinky na sviečkovú s brusnicami," prispieva nápadom Lucia.

Nedeľné kung pao? Prečo nie

Mário patrí k chlapom, ktorí sa v kuchyni obracajú radi. ,,Tento víkend nevarím, ale keď si spomeniem na uplynulé týždne, robil som kuracie kung pao s grilovanou zeleninou a arašidmi, kuracie prsia s dubákovo-nivovou omáčkou, milovníkom slovenskej kuchyne odporúčam fazuľovú polievku s údeným mäskom alebo bryndzové halušky a môj favorit je pečený pstruh na masle," pridáva niekoľko tipov vášnivý rybár.

Hľadáte inšpiráciu? Navštívte našu kategóriu Recept na dnes. A počas pracovného týždňa, keď varit nestíhate, najdete v našej sekcii Obedové menu ponuku žiarskych reštaurácií. Uložte si ju do záložiek.

Máte lepší nápad na nedeľné menu? Pochváľte sa a pošlite nám tip na dallosova@global24.sk alebo do správy na našom facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM