Marcel Mojžiš Rôzne

Ďalšia vzbura učiteľov: V Bystrici sa opäť ide štrajkovať, gymnázium zavrie brány!

K štrajkujúcim kolegom z bratislavských škôl sa pripoja aj učitelia z Gymnázia J. G. Tajovského v Banskej Bystrici, jednej z najväčších stredných škôl v Banskobystrickom kraji. Štrajkovať budú na budúci utorok a chystajú sa dokonca aj na protestný pochod!

Pedagógovia z banskobystrického gymnázia dnes takéto kroky odhlasovali výraznou väčšinou. Veria, že nimi začnú štafetový štrajk v Banskej Bystrici, ku ktorému vyzývajú kolegov z ostatných stredných aj základných škôl v meste. Vedením školských odborov avizované protestné zhromaždenia bez pokračovania v štrajku totiž považujú za neúčinné pri presadzovaní navýšenia prostriedkov z rozpočtu do školstva.

Zo 60-tich za vyše 50 učiteľov

Ako uviedla odborová predáčka v tomto gymnáziu Alica Farbiaková, zo 60 učiteľov školy sa už za konanie štrajku podpísalo viac ako 50. „Rozhodli sme sa preto, lebo chceme podporiť Bratislavčanov. Keďže štrajkovať bude veľká väčšina učiteľov, škola bude zavretá,“ dodala Farbiaková.

Predsedníčky združenia stredného školstva a združenia základného školstva v školských odboroch pre Banskobystrický kraj Iveta Majerová a Magdaléna Ponická uviedli, že zatiaľ nevedia o ďalších školách v kraji, ktoré budú štrajkovať. „Viem, že na Gymnáziu Tajovského boli už minulý týždeň podráždení a nesúhlasili s prerušením štrajku. Ak sa rozhodli pokračovať v štrajku, je to ich slobodné rozhodnutie, ale ide to mimo odborového zväzu. My sme sa rozhodli nevyhrocovať situáciu pred Vianocami a organizovať protestné zhromaždenia,“ uviedla Majerová.

Bude aj protestné zhromaždenie?

V Banskej Bystrici plánujú školské odbory zvolať protestné zhromaždenie na stredu popoludní. Podľa Ponickej však dnes okresní odboroví predáci informovali, že medzi učiteľmi už nie je záujem zúčastniť sa na odborárskom protestnom zhromaždení. „Dosť sú už v predvianočnom období znechutení, tak sme sa dohodli, že podporia nejakou inou formou na jednotlivých školách rozhodnutia zväzu,“ dodala Ponická. V Bystrici sa búria aj nespokojní študenti, podrobnosti TU!

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM