Jakub Forgács Rôzne

Hnačky, salmonely aj čierny kašeľ: Bystričanom znepríjemnili leto nezávideniahodné ochorenia

Leto ešte nie je ani vo svojej polovici a epidemiológovia z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici evidujú už desiatky infekčných ochorení. Žiaľ, na svedomí majú už aj úmrtie.

Ilustračný obrázok k článku Hnačky, salmonely aj čierny kašeľ: Bystričanom znepríjemnili leto nezávideniahodné ochorenia
Zdroj: TASR

Podľa informácií pracovníkov tamojšieho Odboru epidemiológie sa v júni tohto roku vyskytlo v banskobystrickom okrese 38 hnačkových ochorení. „Tie spôsobili nielen salmonely, ale v 11 prípadoch campylobacter, zodpovedný za zápal čreva alebo enteridídy, ktorá väčšinou prichádza spolu s vodnatou hnačkou,“ povedala Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Banská Bystrica.

Ako ďalej uviedla, jedenkrát hnačkové ochorenie spôsobila baktéria Clostrídium difficile, ktorá sa vyznačuje tvorbou spór a prirodzenou rezistenciou voči bežne používaným antibiotikám. „V šiestich prípadoch sú za júnovými hnačkovými ochoreniami rotavírusy, tri krát Norwalk vírusy a v 15 prípadoch nebol zistený pôvodca ochorenia,“ povedala hovorkyňa.

Ráno sme vás informovali, že v jednom prípade sa otrava krvi spôsobená pneumokokom skončila smrťou. Podľa informácií Márie Avdičovej, vedúcej Odboru epidemiológie banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, sa v okrese Banská Bystrica vyskytlo aj 12 ochorení na čierny kašeľ. „Išlo o sedem prípadov ochorenia u detí vo veku 15 – 19 rokov a päť ochorení u osôb starších ako 35 rokov,“ uviedla.

Ako uviedla Tolnayová, vyskytli sa tiež dva prípady otravy krvi, spôsobené rôznymi baktériami a jeden prípad žltačky u žiaka špeciálnej školy v Banskej Bystrici. „Býva v detskom domove, kde sa už nedávno podobný prípad vyskytol,“ dodala.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM