Jakub Forgács Futbal

Futbalová jedenástka dvadsaťročia na Slovensku: V hre aj šesť zástupcov bystrického futbalu!

Fanúšikovská anketa pri príležitosti dvadsiateho výročia futbalovej ligy na Slovensku. Vyberá sa najlepšia jedenástka dvadsaťročia a v hre nájdeme aj šesť mien, ktoré sú úzko späté s bystrickým futbalom.

Ilustračný obrázok k článku Futbalová jedenástka dvadsaťročia na Slovensku: V hre aj šesť zástupcov bystrického futbalu!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Anketu pripravila Únia ligových klubov spolu s ďalšími partnermi a fanúšikovia v nej hlasujú o najlepšiu jedenástku dvadsaťročia, ale aj hráča a trénera Corgoň ligy. Sedemčlenná komisia odborníkov navrhla na každý z jedenástich postov troch adeptov, spolu tak 33 mien. Hlasuje sa od začiatku marca do konca mája.

Bystrický odchovanec a legenda najvyššej súťaže

Nás teší fakt, že v hre je aj šesť veľkých futbalových mien, ktoré sú späté s bystrickým futbalom. Jedným z nich je bystrický odchovanec Martina Poljovka (39), ktorý je rekordérom v počte štartov v slovenskej najvyššej súťaži. Pred aktuálnou sezónou sa tento stredný obranca, ktorý má na konte 404 zápasov a šesť gólov, rozhodol ukončiť svoju kariéru. V roku 1995 si zapísal svoj prvý štart v najvyššej futbalovej súťaži v drese Dukly, kam sa vrátil aj na sklonku svojej kariéry.

Medzi ďalších kandidátov, ktorí sa uchádzajú o umiestnenie v top jedenástke dvadsaťročia, patrí aj ľavý obranca Vladimír Leitner (39), ktorý pod Urpínom pôsobil v rokoch 2006 až 2008. Za Duklu odohral 45 zápasov bez jediného gólu. Hoci tento rok oslávi okrúhle 40. narodeniny, s aktívnou kariérou sa rozhodol skončiť len pred pár mesiacmi.

Stredný obranca Peter Dzúrik (†41), patril k najlepším obrancom našej najvyššej súťaže, o čom svedčí aj jeho štvornásobná účasť v najlepšej jedenástke roka. Veľké šance má aj v aktuálnej fanúšikovskej ankete. V našom meste aktívne hral pred koncom svojej kariéry v rokoch 2004 až 2005. Od roku 2008 do januára 2010 bol športovým riaditeľom klubu Dukla Banská Bystrica. Žiaľ, v roku 2010 podľahol zákernej chorobe.

Medzi útočníkmi aj strelecký rekordér slovenskej súťaže

Ďalším adeptom, ktorý pôsobil pod Urpínom, je pravý obranca Ivan Kozák (43). Ten v rokoch 1989 až 1994 za Duklu odohral 99 zápasov a strelil štyri góly. V drese národnej reprezentácie odohral 38 zápasov a aktívnu hráčsku kariéru ukončil v máji 2007.

Do útoku v hre o umiestnenie sa v najlepšej jedenástke dvadsaťročia zavelil i ofenzívny hráč Martin Fabuš (37). Ten v drese Banskej Bystrice nastúpil v rokoch 2004 až 2005 na 29 stretnutí, v ktorých si na svoje konto si pripísal päť gólov. Bol dvojnásobným najlepším strelcom slovenskej ligy.

Rekordér v počte nastrieľaných gólov v ére samostatnej slovenskej súťaže, útočník Róbert Semeník (41), patrí medzi horúcich kandidátov na postup do top jedenástky. Svoju kariéru odštartoval v roku 1991 a v našom meste pôsobil do roku 1995. Pod Urpín sa vrátil aj v rokoch 2004 – 2007, aby si tu vylepšil svoje strelecké štatistiky 50 gólmi v 143 stretnutiach.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM