Marcel Mojžiš Správy

FOTO: Nultý ročník nového bystrického festivalu dopadol nad očakávania

Literatúra, hudba, výtvarné umenie, divadlo, tvorivá dielňa a mnohé iné. Nultý ročník Banskobystrického SLOVOMfestu pritiahol návštevníkov z celého Slovenska. Pozrite si ho na fotkách...

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nultý ročník nového bystrického festivalu dopadol nad očakávania
Zdroj: Dnes24.sk

V máji ešte len myšlienka, na konci septembra úspešne zrealizované podujatie. Banskobystrický SLOVOMfest je dôkazom toho, že keď je vôľa, nájde sa aj cesta. Kultúra v Banskej Bystrici by vďaka novému literárnemu festivalu mohla byť obohatená aj do budúcnosti.

Slovo je kľúčom

Všetko začalo pri slove a slovom tiež aj skončilo. V úvode sa začiatkom leta stretli autor myšlienky a hlavný organizátor Marcel Páleš s viceprimátorkou mesta Katarínou Čižmárovou, aby sa dohodli, že festival bude ešte tento rok. Času veľa nezostávalo, ale do konca septembra sa podarilo, i keď s odretými ušami, pripraviť hodnotné podujatie.

O tom, že slovo je skutočne kľúčom do ľudského vnútra, sa podarilo presvedčiť viacerých návštevníkov festivalu. Štvrtok a piatok (26. a 27. septembra) od rána do neskorého večera prebehlo niekoľko rozmanitých pásiem programu, počas ktorých sa vystriedali desiatky účinkujúcich.

Okrem mladých autorov sa predstavili aj tí skúsení, ktorí už vstúpili do školskej literatúry, ako je napríklad Peter Holka. Prišla tiež dcéra spisovateľky Kláry Jarunkovej, akadem. maliarka Dana Zacharová či dcéra básnika Mikuláša Kováča, pani Chrobáková. Zaznela tvorba chorých detí z onkológie Rooseveltovej nemocnice, tvorba väzňa, predstavili sa rôzne literárne kluby Slovenska, prozaici, básnici a mnohí ďalší. Podobne hudobníci, výtvarníci, fotografi, knižnice, kultúrni predstavitelia atď.

Tvoriť a byť (o)tvorený

Heslom festivalu bolo „Tvoriť a byť (o)tvorený“, a ako sa zdá aj podľa reakcií z publika, organizátorom sa to podarilo. Najmladší aj najstarší návštevníci, tiež však účastníci programu, odchádzali spokojní. Spoločne tvorili a aj sa otvorili hodnotám, ktoré v súčasnosti neraz chýbajú.

„SLOVOMfest ma naplnil až po okraj, či už ako poslucháča, alebo ako účinkujúceho. Toľko výziev, prepánajána!“ vyjadrila sa poetka a hudobníčka Katka Máliková.

„Som spokojný, nakoľko nultý ročník dopadol nad očakávania. Ďakujem vzácnym ľuďom, ktorí sa bez nároku na odmenu rôzne spolupodieľali na zorganizovaní SLOVOMfestu. Tiež hosťom a návševníkom. Dúfam, že sa podarí nadviazať aj budúci rok a opäť obohatiť kultúrny život mesta pod Urpínom,“ uviedol hlavný organizátor a náš redaktor Marcel Páleš.

Na podujatí sa organizačne podieľala Generácia Nula, mesto Banská Bystrica, Verejná knižnica Mikuláša Kováča, PKO, Literárno-hudobné múzeum a Štátna vedecká knižnica. Sponzorsky poukážkou na nákup kníh v hodnote 45 € nultý ročník festivalu podporilo internetové kníhkupectvo Martinus.sk.

A teraz nazrite do fotogalérie a priblížte si atmosféru niektorých pásiem.

Banskobystrický SLOVOMfest už na konci septembra
1
Galéria
Obzretie sa za bystrickým SLOVOMfestom
39
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM