Jakub Forgács Iné športy

FOTO: Bystrickí plavci zažili medailové hody. Pod Urpínom aj dva majstrovské tituly

V konkurencii stoviek pretekárov zabodovali aj bystrické želiezka v ohni. Mladí plavci vybojovali dokopy 15 cenných kovov. Ako sa im darilo?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bystrickí plavci zažili medailové hody. Pod Urpínom aj dva majstrovské tituly
Zdroj: Plavecký oddiel UMB

Letná časť plaveckej sezóny vyvrcholila na národných šampionátoch Slovenska vo všetkých vekových kategóriách. Na „štyroch frontoch“ sa postupne predstavilo aj 19 pretekárov z UMB Banská Bystrica. Najmladší žiaci súťažili v Košiciach, mladší žiaci „lovili medaily“ v Bratislave, starší v Štúrove a juniori spolu so seniormi o svoje majstrovské tituly súťažili v Bratislave.

"Mládežníci“ z Plaveckého oddielu UMB Banská Bystrica vybojovali v silnej konkurencii najlepších plavcov z celého Slovenska celkovo 2 majstrovské tituly, 5 strieborných a 8 bronzových medailí.

Vždy na stupienkoch

Medzi 273 juniormi a seniormi z 38 klubov sa v 50 m krytom bazéne na Pasienkoch v Bratislave predstavila aj naša slovenská reprezentantka Veronika Kolníková. Vo všetkých disciplínach v ktorých štartovala sa postavila na stupeň víťazov. Majstrovský titul získala v disciplíne 1500 m voľný spôsob. Tento titul bol pre odchovankyňu piešťanského plávania v poradí jej už úctyhodným 45-tym v kategórii seniorov od jej prvého, ktorý dosiahla vo svojich 15 rokoch v roku 2005.

Dve strieborné medaile si vyplávala na 400 m voľný spôsob (hneď za olympioničkou Katarínou Listopadovou z Dukly Banská Bystrica) a 400 m polohové preteky. Svoju zbierku medailí všetkých kovov skompletizovala bronzom vo finále na 200 m voľný spôsob.

242 starších žiakov z 50 plaveckých oddielov a klubov si svoje „stany“ rozložilo pri 50 metrovom otvorenom bazéne rekreačného komplexu termálneho kúpaliska Vadaš v Štúrove. V kategórii 13-ročných Peter Perašín, získal v disciplíne 200 m polohové preteky striebornú medailu. Ďalšiu medailu za 3. miesto získal na 200 m voľný spôsob. Aj jeho ďalšie štyri umiestnenia v prvej desiatke na 5., dvoch 6. miestach, 8. mieste sú však výbornými výsledkami.

Ďalšou medailistkou sa stala Katarína Kortánová, ktorá sa v disciplíne na 400 m voľný spôsob postavila na strieborný stupienok, bronzovú medailu si vyplávala na 800 m voľný spôsob a jej 6. miesto, dve 7. miesta majú taktiež svoju hodnotu. Veľmi dobre si počínali aj Marek Poliačik (5., 8., dva razy 9. miesto), Zuzana Mojžišová (2 × 6., 8., 9. miesto), Leo Petrigač a Samuel Matušov (obidvaja sa umiestnili na 10. mieste). Štafeta chlapcov na 4 × 100 m voľný spôsob (Poliačik, Matušov, Petrigač, Perašín) a mix štafeta na 4 × 100 m polohové preteky (Kortánová, Perašín, Mojžišová, Poliačik) obsadili 6. miesta.

Bodovali aj mladší

Mladší žiaci sa za úmorného tepla predstavili v 50 m krytom bazéne na Pasienkoch v Bratislave. V konkurencii 265 pretekárov z 50 oddielov sa predstavila aj pätica dievčat spod Urpína. V kategórii 11-ročných Lucia Hovorková získala zlatú medailu v disciplíne 400 m polohové preteky. V disciplíne 100 m motýlik vystúpila na strieborný stupienok a dve bronzové medaily si vyplávala na 200 m polohové preteky a 800 m voľný spôsob.

Emma Bitalová v disciplíne 200 m znak skončila hneď za stupňami víťazov na nepopulárnom 4. mieste. Aj jej ďalšie tri 6. miesta, 7. a 9. miesto sú taktiež veľmi hodnotné. Aj kategória 12-ročných bola pre Bystričanky medailová. Alexandra Súlovcová získala miesto na stupňoch víťazov za 3. miesto na 200 m voľný spôsob (okrem toho skončila ešte na 6. a 7. mieste). Asi najväčší výkonnostný posun zaznamenala Ema Žilíková.

Jej tri umiestnenia v prvej desiatke na 5., 8. a 10. mieste sú výbornými výsledkami. Svoje súperky veľkou bojovnosťou prekvapili dievčenské štafety na 4 × 100 m voľný spôsob (Bitalová, Súlovcová, Hovorková, Žilíková) a 4 × 100 m polohové preteky (Bitalová, Vološinová, Žilíková, Súlovcová), keď výbornými finišmi to dotiahli prekvapujúco (ale zaslúžene) až na bronzové stupienky.

216 najmladších žiakov zo 40 plaveckých oddielov a klubov sa predstavilo v osemdráhovej „päťdesiatke“ v Košiciach. Banskobystrické farby na šampionáte hájilo 7 pretekárov, pre ktorých to bol prvý štart na vrcholnom podujatí. Najlepšie si počínala Lenka Kováčiková, ktorá v disciplíne 200 m prsia obsadila nepopulárne 4. miesto, hneď za stupňami víťazov. Aj výkony ďalších (Hugo Brhlík, Tomáš Ilkanič, Nina Znášiková, Klára Bohušová, Matúš Mesároš, Lea Babjaková) boli prísľubom do budúcnosti.

Čítajte tiež:

Veľký prázdninový PREHĽAD: Top 10 letných akcií v Bystrici a okolí

FOTO: Zachytávajú najkrajšie dominanty mesta. Unikátne dobové pohľadnice Bystrice

Medailová žatva plavcov UMB v obrazoch
10
Galéria
Zdroj: Plavecký oddiel UMB
Zdroj: Plavecký oddiel UMB
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM