Ivana Kováčiková Rôzne

FOTO: 3 parkoviská v Bystrici, na ktorých zaparkujete len s problémami

Potrebujete v meste niečo rýchlo vybaviť, no neviete nájsť miesto na zaparkovanie. Rovnaké je to aj v Bystrici. Kde v meste je najväčší problém odparkovať svojho tátoša a ako to plánuje riešiť samospráva?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: 3 parkoviská v Bystrici, na ktorých zaparkujete len s problémami
26
Galéria
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk

Nájsť nielen v blízkosti centra mesta voľné miesto na parkovanie, je počas dňa od 8:00 až do 17:00 niekedy prakticky nemožné. Šoféri riešia situáciu dvoma spôsobmi. Buď krúžia okolo parkovísk v nádeji, že sa niečo uvoľní alebo zaparkujú niekde ďalej od cieľa svojej cesty a trochu sa prejdú. Prinášame vám tri bystrické parkoviská, kde je v určitom čase takmer nemožné zaparkovať!

Námestie Slobody

Parkovisko priamo v meste je frekventované avšak nájsť voľné miesto je doslova umením. Problémom je aj nevyhovujúci stav parkovacej plochy. Parkovisko je plné dier, povrch je neudržovaný. Pýtali sme sa na názor kompetentných. „Parkovacia plocha pri VÚB nie je vo vlastníctve mesta. V súčasnosti prebiehajú rokovania medzi mestom a zástupcami VÚB, týkajúce sa majetkovoprávneho vysporiadania tohto parkoviska.“ uviedla hovorkyňa mesta Zdenka Sekerešová. Ľudia teda využívajú iné, platené parkovacie miesta v centre.

Zaujímavosťou je, že hneď oproti spomínanej parkovacej ploche sa nachádza oplotený areál, ktorá mal slúžiť ako parkovací dom. Z odvážneho developerského projektu zostala len „diera“, ktorá je ako päsť na oko pre všetkých ktorí chcú v meste parkovať. Nedávno sme vás informovali aj o zmene druhu oplotenia v danej oblasti. Majiteľ rozostavaného objektu pri mestskom úrade, spoločnosť VAV invest, vyšiel vodičom a mestu v ústrety a oplotenie nahradil priehľadným.

Rooseveltova nemocnica

Lokalita, ktorú raz za čas navštívi takmer každý Bystričan. Povinné vyšetrenia, prehliadky, či povzbudenie známych, ktorí sú hospitalizovaní privádzajú ľudí k nemocnici. Nehovoriac, že na niektoré špecializované vyšetrenia sem prichádzajú pacienti aj zo vzdialenejších miest. Typickým javom je, že tu naozaj zaparkujete len veľmi skoro ráno alebo vôbec. Parkovisko je takmer vždy plné. Situácia s parkovaním je neúnosná. Autá parkujú pozdĺž cesty Námestie Ludvíka Slobodu v oboch smeroch, kam až oko dovidí. Pri príprave reportáže sme našli aj vodičov, ktorí zablokovali viaceré autá a čakali, kým sa ich známy vybaví u lekára.

Na portáli Odkaz pre starostu, riešiacom podnety občanov, sme našli aj informácie od domácich. „Občania sa sťažujú, že im blokujú príjazd k domom, kde bývajú. Na oplátku si škrabú autá klincami a podobné praktiky sa tam dejú,“ uvádza pán Skokan a žiada riešenie dlhodobej situácie.

„Vedenie mesta absolvovalo už niekoľko rokovaní s majiteľmi pozemkov nachádzajúcich sa v tejto lokalite, ktoré by mohli byť v budúcnosti využité na budovanie parkovacích miest, resp. parkovacieho domu. O konkrétnych zámeroch budeme informovať, keď to bude aktuálne,“ vyjadrila stanovisko za mesto hovorkyňa Sekerešová.

Tatranská ulica – Sásová

Sásová tiež dlhodobo bojuje s parkovaním. Najväčšie bystrické sídlisko nepokrýva parkovacie kapacity obyvateľov. „Veľmi zle je na tom Tatranská ulica, tam ľudia parkujú aj za domami povedľa chodníkov, úplne mimo. Je to potom rozjazdené na trávniku,“ uviedol čitateľ Tomáš. Hlavne večerné parkovanie býva častým problémom. Zaparkovať svojho štvornohého tátoša na tráve či na príjazdovej ceste ku vchodu je bežným javom.

Vedenie mesta sa snaží situáciu riešiť. „Odborné útvary MsÚ spracovali podrobný materiál statickej dopravy, ktorý bol predmetom verejných prerokovaní parkovacej politiky v jarných mesiacoch. Počas troch týždňov vedenie mesta diskutovalo s obyvateľmi jednotlivých mestských častí o rôznych alternatívach, ktoré by vylepšili, veľakrát, kritickú situáciu s parkovaním,“ ozrejmila Sekerešová.

„Odznelo mnoho pripomienok a podnetov, ktoré odborné útvary vyhodnotili a spracovali. Na Tatranskej ulici sa podľa navrhnutej koncepcie v budúcnosti uvažuje s vybudovaním parkovacieho domu a dvoch parkovísk,“ doplnila potešujúcu správu hovorkyňa mesta.

Fotografie z problematických bystrických parkovísk nájdete v priloženej fotogalérii.

Čítajte tiež:

FOTO a VIDEO: Krásne retro v uliciach mesta. Do Bystrice zavítali historické autobusy

VIDEO: Bystrica sa stala Európskym mestom športu. Zábery, ktoré hovoria za všetko!

FOTO: Večný problém s parkovaním na vybraných miestach Bystrice
26
Galéria
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM