Monika Obrtalová Rôzne

Fanklub Dukly odmieta tvrdenia združenia ĽPR

Fanklub futbalového klubu Dukla Banská Bystrica sa prostredníctvom otvoreného listu ohradzuje voči tvrdeniam občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu, že jadro väčšiny aktívnych fanúšikovských táborov, vrátane nich, tvoria ľudia s neonacistickými po

„Dôrazne sa ohradzujeme voči nepodloženým a demagogickým tvrdeniam členov tohto združenia. Považujeme to za očierňovanie bystrickej fanúšikovskej scény a pokračovanie mediálnej hystérie, pokúšajúcej sa navodiť dojem, že futbalové štadióny sú semeniskom rôznych foriem extrémizmu,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré fanklub poskytol.

Fanúšikovia klubu sa združujú bez ohľadu na to, aké politické názory zastávajú, a tak je možné nájsť medzi nimi aj ľudí rôznych, často protichodných, politických názorov. Spojivkom medzi nimi je však „láska k nášmu futbalovému klubu a politika či spory s ňou spojené ostávajú mimo brán štadióna.“ Zároveň vyzvali združenie, aby nezaťahovalo politiku tam, kde nie je a neodrádzalo fanúšikov od návštevy už aj tak riedkych slovenských tribún.

ĽPR vydali v minulých dňoch správu o prejavoch rasizmu a intolerancie na slovenských štadiónoch, kde sa okrem iného konštatuje, že za posledné dva roky došlo k evidentnému ústupu otvorenej propagácie neonacizmu prostredníctvom symbolov. Podľa nich však nemožno tvrdiť, že počet sympatizantov neonacistického hnutia medzi chuligánmi a ultras klesol. Aktivisti tvrdia, že skoro pri každom klube najvyššej futbalovej súťaže existujú aktívne tábory, ktorých jadrá sú tvorené ľuďmi s krajne pravicovými, respektíve neonacistickými postojmi.

Zdroj: TASR Foto: xprezz.dk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM