Jakub Forgács Správy

EXTRÉMY volebnej účasti v BBSK: Kde HLASOVALA takmer celá dedina a kde takmer NIKTO?

Prvé kolo prezidentských volieb je za nami. Aký záujem o ne mali v obciach v Banskobystrickom kraji? Pozreli sme sa na extrémy.

Ilustračný obrázok k článku EXTRÉMY volebnej účasti v BBSK: Kde HLASOVALA takmer celá dedina a kde takmer NIKTO?
14
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Záujem o prvé kolo prezidentských volieb, v ktorom sa z postupu tešili Ivan Korčok a Peter Pellegrini, prekonal očakávania, keďže celoslovenská účasť dosiahla 51,91 %. V Banskobystrickom kraji však bola účasť nižšia, iba 48,79 %. Našli sa však aj obce, kde dosiahla priam extrémne hodnoty, a to na oboch koncoch rebríčka.

Rekordéri účasti

Keď sme si zoradili 2 927 slovenských obcí, zistili sme, že volebnú účasť 100 % má iba obec Zemplín v Trebišovskom okrese. V TOP 10 sa však ocitli hneď štyri obce z Banskobystrického kraja. Piatu a šiestu najvyššiu účasť (86,20 %) majú obce Poproč a Potok z okresu Rimavská Sobota. Na siedmom mieste skončila Bystrá (okres Brezno) s 86,18 % a ôsma priečka sa ušla Donovalom neďaleko Banskej Bystrice (84,88 %).

Zaujímavo to vyzerá aj na opačnom konci rebríčka. Najnižšia volebná účasť bola na košickom Luníku IX (2,43 %). Čo sa týka obcí z Banskobystrického kraja, tretia najnižšia účasť bola v dedine Sútor v okrese Rimavská Sobota (4,96), siedma najnižšia v Kesovciach z rovnakého okresu (10,65 %) a ôsma v Hucíne v okrese Revúca (11,62 %).

V priloženej galérii si môžete pozrieť výsledky 1. kola prezidentských volieb v Banskobystrickom kraji a jednotlivých okresoch.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Výsledky 1. kola prezidentských volieb v BBSK a okresoch kraja
14
Galéria
Zdroj: Štatistický úrad SR
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM