Monika Obrtalová Rôzne

Envirofilm upozorňuje na hriechy páchané voči prírode

"Medzinárodný festival filmov o životom prostredí ukazuje skutočný vzťah človeka k prírode a nebojí sa upozorniť na hriechy spoločnosti páchané nielen na životnom prostredí, ale aj na sebe samotnej," povedal dnes štátny tajomník Ministerstv

„Dostali sme filmy z 31 krajín a mali sme 165 prihlásených filmov, najviac ich poslali slovenskí autori,“ informoval Daniel Dudok, generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia. Výberová komisia vybrala 56 filmov z 20 krajín, ktoré posudzovala medzinárodná filmová porota. Slávnostné odovzdávanie cien, ktorých je celkovo 17, sa uskutoční dnes na Zvolenskom zámku.

Podľa predsedu medzinárodnej poroty Františka Palondera je veľmi zaujímavé, že environmentálna téma je práve v móde. „Z filmárskeho hľadiska bolo v skorších ročníkoch festivalu cítiť, že sa jej filmári venovali "kliešťovite“. Rokmi však filmy naberali na kvalite. Dnes sme podľa neho svedkami toho, že tieto snímky sú žánrovo pestré a profesionálne spracované. Majú svoju vlastnú abecedu, interpunkciu a je radosť pozerať tieto filmy,„ dodal Palonder. Ku kritériám hodnotenia snímok uviedol, že "vo filme je najdôležitejšie vyrozprávať príbeh, téma musí byť spracovaná tak, že sa donesie divákovi ucelená správa, ktorá má svoju hlavu a pätu.“ Druhá vec je podľa Palondera umenie narábať s filmárskym jazykom.

Festival v Banskej Bystrici navštívilo približne 3850 ľudí. Počas Envirofilmu premietli v kinosále banskobystrického Múzea SNP 56 súťažných filmov, z toho tri animované zo súťaže Zelený svet. Je to medzinárodná súťaž výtvarnej tvorivosti detí a mládeže a súčasťou Envirofilmu je od jeho druhého ročníka. Do súťaže sa zapojilo 322 škôl. Úspešné boli aj sprievodné podujatia festivalu. Patrilo k nim napríklad vytvorenie rekordnej reťaze, kedy žiaci počas jednej hodiny urobili z viečok mliečnych výrobkov reťaz dlhú 2550 metrov. Na konferencii Krajina-Človek-Kultúra, konanej v rámci festivalu, vyhlásili aj prvý ročník súťaže Ceny Slovenskej republiky za krajinu. Cieľom je oceniť aktivity smerujúce ku kvalitnej a udržateľnej starostlivosti o krajinu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM