Michal Majer Rôzne

Elektronická aukcia ušetrila mestu tisíce eur

V Banskej Bystrici sa elektronická aukcia začala využívať od septembra 2009. Tento moderný nástroj prináša väčší priestor pre subjekty, ktoré majú záujem zapojiť sa do rozvoja, investícií a verejného obstarávania mesta. Za niekoľko mesiacov jej fungo

Návrh poslanca Vladimíra Pirošíka zaviesť pri obstarávaní tovarov, prác a služieb pre mesto elektronickú aukciu bol mestským zastupiteľstvom schválený 28. apríla 2009. Od septembra do decembra 2009 bola tzv. e-aukcia využitá dohromady v 8 prípadoch. Hoci naplno účinkovala len v jednom prípade, mesto ňou ušetrilo pri verejnom obstarávaní projektovej dokumentácie na nájomné byty 26 459 eur.

Okrem tohto prípadu bola e-aukcia využitá aj pri výberovom konaní na stavebné úpravy a udržiavacie práce na Lazovnej ulici alebo na informačno-komunikačné vybavenie pre vzdelávaciu miestnosť. Bola použitá aj pri poskytovaní konzultačných a poradenských služieb v oblasti verejného obstarávania pre miestne základné školy, rekonštrukcii pavilónov bývalej Základnej školy Magurská či prestavbe bytov v mestskej časti Uľanka. Aj keď v týchto prípadoch k úsporám nedošlo, z dlhodobého hľadiska môže táto forma verejnej súťaže priniesť mestu nemalé úspory. Príkladom sú Košice, ktoré pred niekoľkými mesiacmi prostredníctvom e-aukcie usporili takmer polovicu z pôvodne navrhovanej sumy za čistenie odvodňovacích zariadení.

Elektronická aukcia je efektívny nástroj, ktorým môžu subjekty verejného sektora vo férovej súťaži znížiť cenu obstarávaných tovarov, prác a služieb v priemere až o 10 percent. Túto formu verejného obstarávania úspešne využívajú aj samosprávy v Leviciach, Piešťanoch či Martine.

mm

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM