Jakub Forgács Správy

Donovaly už zasnežujú: Kedy by mohli odštartovať sezónu a ako to vyzerá v ďalších strediskách?

Lyžiarska sezóna sa blíži. Zisťovali sme, či už naše okolité zimné strediská začali zasnežovať a kedy by sa mohli po ich svahoch spustiť prví milovníci zimných športov.

Ilustračný obrázok k článku Donovaly už zasnežujú: Kedy by mohli odštartovať sezónu a ako to vyzerá v ďalších strediskách?
Zdroj: TASR

Začiatok lyžiarskej sezóny 2014/2015 na Donovaloch ešte nie je presne stanovený. „Hneď ako sa ochladilo, minulý týždeň sme začali s intenzívnym zasnežovaním v oboch častiach strediska – na Novej holi aj Záhradišti. Teplota nad nulou počas dňa nám však nedovolila nechať zapnuté delá nonstop, takže sme zasnežovali len v nočných hodinách. Včera sme sa spoliehali na predpovedané zrážky vo forme snehu, avšak až do večerných hodín na Donovaloch pršalo,“ uviedol marketingový manažér strediska Park Snow Donovaly Miroslav Dobrota.

Ako ďalej spomenul, najbližšie dni ukážu, podľa vývoja počasia, ako sa im podarí zahájiť tohtoročnú sezónu lyžovačkou aspoň na Záhradišti. „Stále je v hre aj sobota 6. decembra, kedy máme pripravený pre všetkých návštevníkov strediska mikulášsky program,“ dodal Dobrota.

Katastrofálne teploty

Nejasný je aj termín otvorenia lyžiarskeho strediska SKI Turecká. "Tie teploty sú na zimné obdobie katastrofálne. Dnes troška nasneží, ale o dva dni má byť plus šesť. Všetko je pripravené na zasnežovanie, ale máme iba staré delá, takže aby sme zasnežili celých 1 300 metrov od Lúčok po Salašky, potrebujeme desať dní mínus desať stupňov každú noc. Je to teraz veľký risk. Jeden deň zasnežíte a druhý je všetko dole, povedal prevádzkar Ski Turecká Marek Galdun.

„Štart sezóny závisí od podmienok. Ak bude zima, tak otvoríme možno v sobotu 13. decembra, ale dovtedy je ešte ďaleko. Prírodného snehu dovtedy asi dosť nenapadne, tak budeme musieť nastriekať. Zasnežovať začneme až pri mínusových teplotách,“ prezradil Marek Muroň zo SkiI Králiky. Ako doplnil, teraz je u nich asi nula a 10 – 15 centimetrov prírodného snehu.

Dúfajú v otvorenie do Vianoc

„Pripravujeme sa na lyžiarsku sezónu, len čakáme na poriadne mrazy, alebo aby nasnežilo,“ uviedol vedúci lyžiarskeho strediska Selce – Čachovo Dušan Mesík, podľa ktorého už na budúci týždeň hlásia mínusové teploty. „Samozrejme, budeme sa snažiť začať pred Vianocami, lebo tieto sviatky sú pre nás dôležité. Radi by sme začali okolo toho 20. decembra, ako minulý rok,“ dodal so slovami, že zasnežovať začnú, až keď bude mrznúť, minimálne mínus päť – šesť stupňov.

Začiatok sezóny zatiaľ nie je stanovený ani na Kordíkoch. „Všetko závisí od počasia. Snežné delá máme pripravené, ale kým je u nás teplo, tak ich nespustíme,“ povedala Konopová zo Ski Centra Kordíky.

„Ak bude dosť snehu, tak u nás lyžiarska sezóna začne 24. decembra,“ prezradil Ivan Gajdoš, prevádzkar Skicentra Tajov, podľa ktorého zasnežovanie nemajú k dispozícii, a preto musia čakať na prírodný sneh.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM