Jakub Forgács Správy

Dobré správy pre majiteľov štvorkolesových tátošov: V Bystrici pribudnú nové parkovacie miesta, pozrite kde!

Problém s parkovaním trápi aj Bystričanov. Tento rok sa však dočkajú pozitívnej zmeny, a to hneď na dvoch banskobystrických sídliskách. Tu sú ďalšie podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy pre majiteľov štvorkolesových tátošov: V Bystrici pribudnú nové parkovacie miesta, pozrite kde!
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Ak by malo mať každé auto v Banskej Bystrici svoje miesto, muselo by sa vytvoriť ďalších 10 000 parkovacích miest. Ľudia žijúci na banskobystrických sídliskách sú aj preto často nútení využívať na parkovanie trávniky či chodníky. Samospráva tak musí riešiť parkovaciu politiku nielen z dlhodobého hľadiska, ale zároveň hľadať možnosti, ako čo najrýchlejšie znížiť deficit parkovacích miest najmä na sídliskách.

V Sásovej aj v Podlaviciach

„Už v minulom roku sme vytypovali lokality, kde majú Banskobystričania s parkovaním najväčší problém. V týchto dňoch spracúvajú odborné útvary mesta konkrétny materiál, ktorý nám ukáže rôzne alternatívy parkovania. Ten následne posúdime spoločne s obyvateľmi jednotlivých mestských častí. Do rozhodovacieho procesu chceme vtiahnuť obyvateľov a dosiahnuť tak všeobecný konsenzus,“ konštatoval v tejto súvislosti primátor Ján Nosko.

Zámerom magistrátu je na budovanie mestských parkovacích plôch využívať parkovací fond – položku, ktorá bola do rozpočtu mesta zavedená po prvý raz v minulom roku. Jeho príjmom budú všetky peniaze z plateného parkovania a poslúži práve na účely budovania nových parkovacích miest. Prvými projektmi, financovanými z fondu, budú v tomto roku výstavba 120 parkovacích miest na Rudohorskej ulici, na najväčšom sídlisku Sásová, a vybudovanie parkoviska na Povstaleckej ulici na sídlisku Podlavice.

„Okrem výstavby parkovísk a parkovacích domov považujeme za nevyhnutné riešiť problém statickej dopravy aj rôznymi organizačnými opatreniami. Najrýchlejším spôsobom vytvorenia nových možností na parkovanie je zmena organizácie dopravy tam, kde je to možné, napríklad zjednosmernením ulíc, ako aj zavedením zákazu parkovania firemných dodávok v obytných zónach,“ doplnil viceprimátor Jakub Gajdošík.

Zatraktívnenie MHD

Ako dodal predseda Dopravnej komisie Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici, poslanec Marek Modranský, v súčasnosti je slovenský priemer 359 áut na 1000 obyvateľov.

„Ešte pred tromi rokmi to bolo 327 automobilov. Priemer v Európe predstavuje na 1000 obyvateľov 500–600 áut. Keby sme tento priemer dosiahli, nastal by v meste dopravný kolaps. Preto chceme zatraktívniť mestskú hromadnú dopravu. V súčasnosti pracujeme na zmene trasovania liniek MHD, ktorá by obyvateľom vyhovovala viac a stala sa alternatívou osobnej dopravy,“ zdôraznil Modranský.

Podľa magistrátu v centre mesta s parkovaním výrazný problém nie je. Výhodou sú aj existujúce záchytné parkoviská, ktoré sa nachádzajú pri dome kultúry, krajskej prokuratúre a za riekou Hron smerom na malú železničnú stanicu.

Čítajte tiež:

Zničené cesty a chodníky sú tŕňom v oku mnohých Bystričanov: 15 úsekov, ktoré sa dočkajú opráv!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM