Katarína Oravská Šport

Dobré správy, cyklobus bude chodiť aj tento rok: Do ktorých lokalít môžete vyraziť?

Milovníci bezmotorového dvojkolesového tátoša sa opäť môžu tešiť. Vďaka cyklobusu môžu bez problémov zdolávať okolitý terén. Vlani ho využilo okolo 3-tisíc cykloturistov. Záujem o službu stále rastie. O to, že by ste sa doň nezmestili, sa tento rok báť nemusíte.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy, cyklobus bude chodiť aj tento rok: Do ktorých lokalít môžete vyraziť?
Zdroj: TASR

Milovníci cykloturistiky v Banskej Bystrici a okolí sa môžu tešiť. Počas sezóny bude opäť premávať cyklobus. Úspešný projekt, ktorý sa spustil do prevádzky prvýkrát v roku 2012, bude pokračovať aj tento rok. Cyklobus začína premávať od soboty 31. mája na troch trasách z Banskej Bystrice do lokalít Donovaly, Šachtičky a Dolný Šturec pod Kráľovou Studňou.

Kapacitne nestačil

„V sobotu začíname už tretiu sezónu banskobystrického cyklobusu po sebe. Je to unikátny projekt v rámci Slovenska. V minulom roku bol dokonca väčší záujem, ako bola jeho kapacita, najmä o spoj na Donovaly. Preto sme sa rozhodli, že tento spoj posilníme a v prípade, že kapacitne jeden autobus nebude postačovať, šofér to oznámi dispečingu a o pár minút príde posilový spoj. Podarilo sa nám totiž získať aj druhý cyklopríves,“ uviedol poslanec a predseda dopravnej komisie Jakub Gajdošík.

Bude jazdiť počas sobôt, nedieľ a štátnych sviatkov. Odchod cyklobusu bude vždy dopoludnia zo Strieborného námestia. O 7:30 hod. cez Harmanec, Horný Harmanec – jaskyňa k sedlu Malý Šturec a späť. O 9:30 hod. bude štartovať smer Staré hory – kaplnka, Donovaly a späť. Na Šachtičky bude odchádzať cyklobus zo Strieborného námestia o 13:00 hod. cez Ďumbiersku ulicu, naspäť pôjde o 15:30 hod.

Cyklisti môžu na zastávkach a v cieľových staniciach využiť priľahlé cyklotrasy a dopraviť sa na bicykloch naspäť do Banskej Bystrice, pokiaľ nezostanú ubytovaní v horských strediskách. Dopoludňajšie trasy budú spoplatnené sumou 2 € na jazdu (osoba vrátane bicykla). Cena za popoludňajšie krátke výjazdy bude 1 € vrátane bicykla.

Cyklotrasy aj na facebooku

Banskobystrický cyklobus využilo vlani okolo 3 000 cykloturistov z Banskej Bystrice a okolia. Prevádzkovateľom cyklobusu je SAD Zvolen, ktorý poskytuje autobusy a taktiež prispieva na dopravu cykloturistov. Pôvodný malý mikrobus s kapacitou 19 miest na sedenie sa vzhľadom na veľký záujem sa musel nahradiť klasickým autobusom so 45 miestami na sedenie aj s prívesným vozíkom pre 40 bicyklov.

„Záujem Bystričanov o služby cyklobusu neustále rastie. Sme radi, že trasy, ktoré sme zvolili si cyklisti obľúbili. Tento rok by sme chceli vybaviť vodičov aktuálnymi cyklomapami ako aj potrebnými pomôckami pre základnú údržbu bicykla. Verím, že aj tento rok uspokojíme maximum cykloturistov,“ dodal člen dopravnej komisie v Banskej Bystrici Marek Modranský.

Cykloturisti v Banskej Bystrici a okolí môžu okrem cyklobusu využívať aj interaktívny portál www.cyklobb.sk, ktorý okrem aktuálnych informácií o cykloturistike obsahuje 13 cyklotrás v grafickej podobe s podrobným popisov a fotogalériou v celkovej dĺžke 294 kilometrov a je prístupný návštevníkom aj na facebooku. Tento rok na cyklobb.sk pribudnú aj prezentačné videá jednotlivých cyklotrás.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM