Jakub Forgács Správy

Do práce na bicykli? Toto je víťaz, Marian najazdil vyše 800 km za mesiac!

Celý máj sa snažili cyklisti z Banskej Bystrice podať čo najlepšie výkony. Na dvoch kolesách našlapali cestou do práce a späť domov tisíce kilometrov. Najviac sa ich podarilo najazdiť Marianovi Puškárovi.

Ilustračný obrázok k článku Do práce na bicykli? Toto je víťaz, Marian najazdil vyše 800 km za mesiac!
Zdroj: Webnoviny.sk

Banská Bystrica už pozná víťazov 3. ročníka súťaže Do práce na bicykli. Primátor Peter Gogola, ktorý bol členom tímu Mestské strely a do práce na bicykli najazdil 70 kilometrov, svojich úspešnejších súperov ocenil v stredu na banskobystrickom Námestí SNP. Do 3. ročníka májovej súťaže, ktorá má pozitívne ovplyvniť dopravné správanie obyvateľov v prospech bicykla, chôdze a verejnej dopravy, sa zapojilo 59 tímov. Celkovo v Banskej Bystrici súťažilo 182 ľudí.

Najazdili vyše 2 400 km

V kategórii Najväčší počet najazdených kilometrov sa najlepšie umiestnil tím ACE I. zo spoločnosti Asseco Central Europe, ktorého členovia počas mesiaca máj najazdili až 2 402,5 kilometra. V ďalšej kategórii Najväčší počet jázd obsadil prvé miesto tím Kanóndejl SG zo spoločnosti Spektrum grafik, ktorý má na konte 152 jázd. V kategórii jednotlivcov si prvenstvo odniesli Marian Puškár z tímu ACE I., ktorý najazdil 801,8 kilometra a Eva Čulenová jazdiaca za tím Akademici na bicykli z Univerzity Mateja Bela s počtom 43 jázd. Víťazom hlavnej ceny, bicykla, sa stal Peter Cyprián z tímu SP Bikers 2, ktorý jazdil za tím Slovenskej pošty. Ako tím najazdili 1 149 km, ale cena sa losovala zo všetkých, ktorí najazdili viac ako 50% jázd v máji na bicykli.

Tím mestského úradu Mestské strely najazdil spolu 828 kilometrov a zapísal si 108 jázd. Členom tohto tímu bol aj primátor Peter Gogola, ktorý k celkovému súčtu jázd a kilometrov prispel 70 kilometrami a 22 jazdami. „Musím s hrdosťou skonštatovať, že okrem sociálnej oblasti, v ktorej je naše mesto v rámci Slovenska dlhodobo lídrom, sa stávame vzorom aj v oblasti cykloprojektov. Súťaž Do práce na bicykli úspešne odštartovala v roku 2012 práve v našom meste a zaujala aj národného cyklokoordinátora, ktorý následne vyzval ďalšie samosprávy, aby sa do tejto súťaže zapojili,“ reagoval Gogola.

Bystrica druhá v rámci Slovenska

Ako tvrdí Andrea Štulajterová z Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica, v rámci celého Slovenska sa do súťaže zapojilo 30 miest, pretekalo 474 tímov, čo je až 1 510 súťažiacich. Banská Bystrica je však po prepočte na počet obyvateľov medzi všetkými mestami na druhom mieste, hneď po meste Martin, ktoré malo 51 tímov, 174 súťažiacich a spoločne najazdili 23 867,3 km. Na treťom mieste skončili Piešťany.

„Teší nás stúpajúci záujem Banskobystričanov o súťaž. Je to zároveň aj motivácia pre nás, aby sme hľadali sponzorov a donorov, bez ktorých by sa nám to nepodarilo. Tento rok sme získali výraznú podporu od Nadácie Ekopolis v rámci programu Aktívne občianstvo a inklúzia. Vďaka nej sa môžu už teraz tešiť Banskobystričania aj na štvrtý ročník súťaže v roku 2015,“ konštatovala Štulajterová. Podľa nej má súťaž prispieť aj k zlepšeniu podmienok pre zamestnancov, ktorí takto dochádzajú do práce a motivovať zamestnávateľov, aby ich zvýhodňovali.

Zdroj: TASR / Global24

Foto: M. Dubovský

Vyhodnotenie súťaže Do práce na bicykli v Banskej Bystrici
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM