Monika Obrtalová Rôzne

Dlh nemocnice 30 miliónov €: Bude sa prepúšťať?!

Celkový dlh Rooseveltovej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici je zhruba 30 miliónov eur, z čoho okolo 24 miliónov eur tvoria záväzky po lehote splatnosti. Uviedol to pre médiá jej riaditeľ Vladimír Baláž po dnešnej návšteve ministerky zdravotníctv

Výraznejšiu zmenu vedenie nemocnice očakáva od pripravovanej celkovej reštrukturalizácie, ktorá prinesie aj znižovanie počtu zamestnancov. Konkrétnejšie počty však Baláž odmietol uviesť s tým, že o tom musí hovoriť najprv s primármi a prednostami. "My sme minulý týždeň skončili audity na všetkých pracoviskách v tejto nemocnici. Trvali skoro dva mesiace a boli veľmi podrobné. Na budúci týždeň máme veľkú gremiálnu poradu aj s primármi a vrchnými sestrami, kde im to predstavíme. A na základe toho auditu vyvstanú otázky, či niekoho prepustíme alebo nie,“ povedal Baláž.

Ministerka Zvolenská postup vedenia nemocnice podporuje. „Teším sa, pretože reštrukturalizácia tak, ako ju poňal pán riaditeľ, je presne tou cestou, ktorou musíme ísť. Pre pacienta sa nám skvalitnia služby a zároveň máme úspory na prevádzkových nákladoch,“ povedala Zvolenská. Dodala, že s vedením Rooseveltovej a banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnice sa rozprávala aj o zavádzaní centrálnych postupov pri výdaji a skladovaní liekov pre fakultné nemocnice.

Ako ďalej uviedla, riaditelia štátnych nemocníc by si tiež mali vymieňať informácie v súvislosti s verejnými obstarávaniami. „Aby vedeli, ako sa ceny hýbu nielen v rámci svojich vlastných ponúk, ale pokiaľ niekto niečo také obstarával, ako sa hýbu v celom Slovensku. Kto čo vie robiť najlepšie a najlacnejšie – ťaháme tieto postupy, procesy aj inde. Nemocnice sú si navzájom inšpirujúce,“ povedala Zvolenská.

sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM