Michal Majer Rôzne

Darujme si básničku

Koľko môže stáť literárne dielko na malom zelenom papieri, ktoré vám vloží do rúk neznáma osoba? Nie viac ako jeden úsmev. Nejeden Banskobystričan ostal tento týždeň prekvapený, keď ho na ulici zastavili študenti Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského a

Krátko pred Vianocami sa totiž v uliciach mesta uskutočnil už piaty ročník podujatia Darujme si básničku, ktoré má jednoduchú myšlienku: rozdávať radosť ľuďom v meste prostredníctvom krátkych básničiek, ktoré sú úhľadne vytlačené na zelenom papieri. Ich témy sú skutočne pestré. „Niektoré chcú potešiť a pohladkať dušičku, iné trošku varovne dvíhajú prst, aby človek nezabudol, že všetko v tomto svete nie je v poriadku,“ hovorí zakladateľ a hlavný organizátor tejto akcie, profesor Vladimír Kubš z Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského. Je zaujímavé, že v tomto prípade nejde o žiadnu charitatívnu akciu, ktorá by mala za cieľ vyzbierať financie na určitý účel. Študenti spomínaného gymnázia rozdávajú básničky úplne nezištne.

„Texty, ktoré sa nakoniec objavia na lístočkoch, mi nosia počas celého roka študenti. Všetko čo nájdeme, čo sa nám páči, je to tam. Každý rok básničky dopĺňame. Našimi autormi nie sú len svetoví spisovatelia, ale je to aj tvorba našich študentov. Ostatné roky sú celkom plodné na talenty,“ vysvetľuje profesor pôvod básničiek. Tento rok ste študentov gymnázia nemuseli stretnúť len na hlavnom námestí, ale kdekoľvek v meste. „Do minulého roka sme rozdávali básničky len na námestí. V jednom zo stánkov nám navarili čaj, vystreli sme transparent, aby všetci vedeli, čo sme zač, a šlo sa do toho. Teraz sme sa prvýkrát rozpŕchli po celom meste. Rozdali sme vyše tisíc papierikov, ktorými sme chceli potešiť ľudí,“ uvádza Kubš.

Reakcie ľudí na nečakaný darček sú rôzne. Niektorí si myslia, že ide o reklamu, iní počítajú s tým, že ide o charitatívnu akciu a musia prispieť. O to väčšie je ich prekvapenie keď zistia, že básničku dostali len tak, pre radosť. Študenti sa však stretávajú aj s tým, že predavači v stánkoch s občerstvením im ponúknu na revanš nejakú drobnosť. „Niektorí si dokonca pýtajú aj dupľu,“ dodáva s úsmevom na záver profesor.

mm

darujme si basnicku
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM