Monika Obrtalová Rôzne

Cyklobus slávnostne pokrstený

Cyklobus – novinku pre cyklistov a turistov v piatok slávnostne uviedli do života na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Primátor Peter Gogola a podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ladislav Topoľský spoločne šampanským pokropili cyklobus, k

„Spoločné úsilie mesta, vyššieho územného celku, dopravcu a podnikateľov vyústilo do zavedenia nového druhu dopravy, ktorý pružne reaguje na požiadavky cyklistickej verejnosti. Verím, že cyklobus privítajú všetci, ktorých láka krásna oblasť Veľkej Fatry,“ skonštatoval počas skúšobnej jazdy cestou na Králiky primátor Peter Gogola. Banskobystrický samosprávny kraj plánuje v krátkom čase zmapovať cyklotrasy v okolí Banskej Bystrice. „Ak sa tento projekt osvedčí, tak o rok môžeme uvažovať o rozšírení tejto služby. Vybrali sme Králiky a Královú studňu, pretože s týmito strediskami je veľmi dobrá spolupráca,” uviedol podpredseda BBSK Ladislav Topoľský.

Cyklobusy začnú jazdiť od zajtra, 23. júna a premávať budú v lete počas víkendov, sviatkov a dní pracovného pokoja, t.j. 28 dní. „Kapacita vozidla je 35 cestujúcich (na sedenie 19 miest), pričom na záves sa zmestí cca 40 bicyklov,” povedal Marek Modranský zo SAD Zvolen. Jednotné cestovné vo výške 1 euro nepokryje prevádzkové náklady, ktoré bude dotovať spoločne samospráva a BBSK.

Výrazne označené vozidlá budú vyrážať z Banskej Bystrice o 10.40 hod. a 14.40 hod. smerom na Králiky. Smerom na Pánsku Kolibu bude odchod cyklobusu z Banskej Bystrice o 8.00 hod. a 16.30 hod. Potrebné informácie o trase a časoch odchodov nájde cestujúca verejnosť aj na internetovej stránke SAD Zvolen a všetky zastávky cyklobusu budú jasne označené špeciálnym symbolom cyklobusu.

Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM