Jakub Forgács Správy

Čo budú doma leňošiť: Bystrickí dôchodcovia ukazujú aktívneho ducha, majú vlastnú olympiádu

Hoci majú vyše 60 rokov sú aktívni, vzdelávajú sa a organizujú aj svoju olympiádu. Počet dôchodcov v Banskej Bystrici narastá, no napriek pokročilému veku nevysedávajú iba doma.

Ilustračný obrázok k článku Čo budú doma leňošiť: Bystrickí dôchodcovia ukazujú aktívneho ducha, majú vlastnú olympiádu
Zdroj: Dnes24.sk

Banská Bystrica si každoročne v októbri pripomína mesiac úcty k starším Akadémiou európskeho seniora. Ku koncu roka 2013 žilo v meste pod Urpínom 18,43 percenta obyvateľov starších ako 62 rokov. V porovnaní s rokom 2010 počet týchto seniorov stúpol o 2,3 percenta.

„V 14. ročníku Akadémie európskeho seniora pod heslom Banská Bystrica senior city – mesto seniorov nájdeme päť programových línií, a to byť aktuálny, vzdelávať sa, komunikovať, voliť a tvoriť. Nosnou časťou je práve línia vzdelávať sa, ktorej je venovaná najväčšia pozornosť,“ uviedla hovorkyňa primátora Martina Kanisová.

Ako dodala, mesto pod Urpínom realizuje počas celého roka program celoživotného vzdelávania pod názvom Akadémia banskobystrického seniora. Zo vzdelávacích programov seniori majú na výber cudzí jazyk, históriu mesta, zdravé starnutie, právne minimum, tradičné remeslá, počítačové zručnosti, komunikačné zručnosti, tvorbu projektov alebo plávanie. Do programov je dnes zapojených asi 200 ľudí.

„O tom, že naši seniori sú aktívni, svedčí aj fakt, že každoročnú olympiádu si zorganizovali sami v spolupráci s občianskou radou a Základnou školou na Uhlisku. Sme na nich hrdí, lebo sú skutočnými nositeľmi komunitných aktivít, ktoré si dokážu pripraviť a zorganizovať. Vnímame to ako veľký úspech, pretože práve o tom naše dlhoročné snaženie bolo, aby sme podporili rozvoj, aktivity v komunitách a podnietili svojpomoc. Život v komunite podobne zmýšľajúcich ľudí môže priniesť mnohé priateľstvá, no zároveň príležitosť uplatňovať hodnoty tam, kde je to najnáročnejšie, v medziľudských vzťahoch,“ zdôraznila vedúca odboru sociálnych vecí a projektového riadenia magistrátu Mária Filipová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM