Správy

Časť Bystričanov trápi NADMERNÝ hluk: Ochranca práv stojí za obyvateľmi, čo na to NDS?

K vybudovaniu protihlukovej steny by podľa verejného ochranu práv malo dôjsť skôr, alebo by sa aspoň mali zabezpečiť dočasné protihlukové opatrenia.

Ilustračný obrázok k článku Časť Bystričanov trápi NADMERNÝ hluk: Ochranca práv stojí za obyvateľmi, čo na to NDS?
Zdroj: TASR/Branislav Caban

Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský stojí za obyvateľmi banskobystrickej mestskej časti Rakytovce, ktorí sú vystavení nadmernej dlhodobej záťaži hlukom z rýchlostnej cesty R1. Ministerstvo dopravy žiada o zabezpečenie dočasných protihlukových opatrení. Cesta je v správe Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), ktorá tvrdí, že robí maximum, aby zrýchľovala potrebné procesy.

Prekročenie prípustných hodnôt

„V tomto prípade som konštatoval porušenie práva podávateľa na priaznivé životné prostredie a na ochranu zdravia garantovaných ústavou a tiež práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života garantovaného Európskym dohovorom o ľudských právach, a to postupom ministerstva dopravy. Myslím si, že k vybudovaniu protihlukovej steny by malo dôjsť skôr, alebo by sa aspoň mali zabezpečiť dočasné protihlukové opatrenia,“ zdôraznil Dobrovodský.

Podľa neho v roku 2020 ministerstvo nariadilo opatrenie na zníženie hlukovej záťaže. Má dôjsť k vybudovaniu protihlukovej steny, avšak až do roka 2032. Nenariadilo žiadne iné opatrenia na ochranu obyvateľov, ktoré by aspoň znížili expozíciu nadmerným hlukom do času vybudovania protihlukovej steny. Meraniami sa zistilo deväť až 23-percentné prekročenie prípustných hodnôt hluku.

Ako tiež Dobrovodský upozornil, s ohľadom na stále pribúdajúci počet vozidiel nemožno vylúčiť, že hodnoty hluku v danej lokalite budú postupom času ešte vyššie. To by znamenalo, že práva obyvateľov, ktorí musia znášať hluk z R1, sa budú dlhodobo porušovať.

Reakciu NDS si môžete prečítať na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM