Marcel Páleš Rôzne

Bývaniu v Banskobystrickom kraji pomáha stavebné sporenie: Aj napriek kríze!

Pre ľudí, ktorí chcú zlepšovať svoje bývanie, je jednou z možností aj systém stavebného sporenia. Rok čo rok sa ukazuje, že prostriedky investované z tohto osvedčeného mechanizmu do bývania prinášajú svoje ovocie.

Ilustračný obrázok k článku Bývaniu v Banskobystrickom kraji pomáha stavebné sporenie: Aj napriek kríze!
Zdroj: Dnes24.sk

Prvá stavebná sporiteľňa, a. s., vlani vynaložila celkovo na riešenie bytovej otázky 507,45 milióna eur. V porovnaní s rokom 2011 je to 14-percentný nárast.

Aktuálna situácia bytov nie je dobrá

V počte bytov na 1000 obyvateľov sa naša krajina nachádza na chvoste. Ide totiž len o 326 bytov, zatiaľ čo v takom Nemecku je to 490. Produkcia stavebníctva na Slovensku klesá. „V Banskobystric­kom kraji sa vlani dokončilo len 842 nových bytov, čo je najnižší počet zo všetkých regiónov na Slovensku,“ prezradila pre Bystricu 24 regionálna riaditeľka z Banskej Bystrice Jana Luptáková.

Ceny bytov sú neadekvátne príjmom. V Banskobystrickom kraji stál v minulom roku meter štvorcový bytu v priemere 769 eur. Avšak priemerná mzda v danom regióne bola len 657 eur. Čiže za mesiac nebolo možné si zarobiť ani na meter štvorcový bytu.

Slováci si sporia

Napriek spomenutým negatívnym dôsledkom krízy dáva stavebné sporenie do bývania čoraz viac peňazí. Slováci si sporia a tiež oceňujú výhodnosť aj bezpečnosť úverov od Prvej stavebnej sporiteľne, a. s.

Minulý rok si klienti uzatvorili zmluvy o stavebnom sporení s objemom cieľových súm o 15 % vyšším ako v roku 2011. A tiež o 15 % viac úverov na bývanie oproti roku 2011 poskytla PSS, a. s. „Aj región Banskej Bystrice dosiahol pozitívne výsledky, keďže rástol počet novouzatvorených zmlúv o stavebnom sporení,“ podotkla Luptáková.

Historicky najnižšie úrokové sadzby

PSS, a. s., ponúka v tomto období úvery na bývanie s historicky najnižšími úrokovými sadzbami, a to už od 1 %. Výsledky ukazujú, že klienti majú o úvery enormný záujem. „V priebehu februára a marca 2013 bolo cez PSS, a. s., v banskobystrickom regióne vybavených 636 úverov na bývanie. Ich celkový objem je 11,57 mil. eur,“ uviedla regionálna riaditeľka.

Prvá stavebná sporiteľňa, a. s., teda poskytla len za prvé dva mesiace tejto akcie približne 5000 nových úverov na bývanie. Na základe záujmu sa rozhodla akciu predĺžiť do 31. mája 2013.

Lepšie zveľaďovanie aj bytových domov

Už od roku 2000 PSS, a. s., pomáha zveľaďovať aj bytové domy na Slovensku. Záujem je neustály. Navyše, teraz sú úvery PSS, a. s., na obnovu bytových domov s úrokovou sadzbou 2,99 % ročne! V rámci modernizácie bytoviek narástol aj počet a objem úverov pre právnické osoby. Za prvé tri mesiac PSS, a. s., vyplatila 660 tis. eur na obnovu bytoviek v banskobystrickom regióne.

Stavebné sporenie je produktom, ktorý vznikol v kríze a zdá sa, že si poradí aj s tou súčasnou. Klientov motivuje najmä jeho bezpečnosť a stabilita. Už vyše dva milióny z nich využilo stabilné úroky, štátnu prémiu, výhodné zhodnotenie vkladov či zákonný nárok na stavebný úver.

„Náš systém sporenia je výhodný najmä v tom, že klientovi umožňuje získať nárok na úver. A to žiadny iný systém sporenia neumožňuje,“ komentuje úspech PSS, a. s., Miloš Blanárik, riaditeľ komunikácie spoločnosti a dodáva: „Dosiahli sme dospelosť, zmaturovali sme. Naša činnosť bude vždy zameraná na občana, na klienta, pretože sme tu predovšetkým pre nich.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM