Jakub Forgács Krimi

Bystrickí colníci objavili kuriózne zásielky: Žraločie zuby aj listy koky!

Práca bystrických colníkov veru nie je nudná. Dôkazom je množstvo všakovakých vecí, ktoré už objavili v doručovaných zásielkach a následne ich zadržali. Čo všetko už prešlo ich rukami?

Ilustračný obrázok k článku Bystrickí colníci objavili kuriózne zásielky: Žraločie zuby aj listy koky!
Zdroj: Webnoviny.sk

Ráno sme vás informovali o novinke, ktorú majú k dispozícii banskobystrickí colníci. Najnovší moderný skener, ktorý získali, im bude pomáhať pri odhaľovaní nezákonného dovozu tovarov. Určite sa im veľmi hodí, pretože v balíkoch, ktoré prechádzajú ich rukami, sa nachádzajú naozaj všakovaké veci.

Colníci zdôrazňujú, že neodporúčajú objednávať tovar, ktorý podlieha dohovoru CITES. Ten sa týka medzinárodného obchodu s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín. Prísne chránené živočíchy a rastliny, prípadne výrobky z nich, nie je možné bez špeciálnych povolení dovážať ani vyvážať. Trhy európskych členských krajín, vrátane Slovenska, sa tým chránia pred rizikom zavlečenia chorôb, ktoré by hrozilo pri dovoze určitých výrobkov.

Banskobystrickí colníci už v minulosti zadržali doplnky výživy s obsahom chráneného kaktusu rodu Hoodia, žraločie zuby či listy rastliny rodu koka. Osobitnou kapitolou sú falzifikáty výrobkov rôznych svetových značiek – oblečenia, obuvi či mobilných telefónov. Porušujú sa tým nielen práva duševného vlastníctva, ale v prípade rôznych liekov, destilátov či tabakových výrobkov už môže dôjsť aj k vážnemu ohrozeniu zdravia človeka. A na záver dodáme, že bystrickí colníci zachytili už aj falošné doklady či tablety Viagra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM