Kultúra

Bystrické múzeum prešlo veľkými ZMENAMI: Za VÝNIMOČNÝ prínos získalo prestížne OCENENIE

BBSK investoval od roku 2019 do historicky najväčšej rekonštrukcie, ktorá zahŕňala obnovu fasády, sanáciu a sprístupnenie podzemia, adaptáciu a vybavenie priestorov pre potreby modernej návštevníckej prevádzky, viac ako 1,3 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Bystrické múzeum prešlo veľkými ZMENAMI: Za VÝNIMOČNÝ prínos získalo prestížne OCENENIE
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk

Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici sa dočkalo za pomoci svojho zriaďovateľa, ktorým je Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), ako aj veľkej snahy kolektívu pracovníkov transformačných a rozvojových zmien. Jeho nadštandardné počiny v oblasti ochrany a prezentácie kultúrneho dedičstva si nedávno vyslúžili odborné ocenenie.

Výnimočný prínos

„Mimoriadne veľa finančných, ale aj personálnych zdrojov sme investovali do skvalitnenia priestorov, ponuky a služieb určených našim návštevníkom, prehlbovaniu a nadväzovaniu spoluprác, záchrany a prezentácie vzácnych artefaktov kultúrneho dedičstva, ale aj do budovania transparentného a podnetného tvorivého prostredia,“ konštatoval riaditeľ múzea Marcel Pecník.

Ako informovala manažérka SSM Dana Kurtíková, múzeu sa v ostatnom období podarilo v spolupráci s hradom Ľupča, obcou Slovenská Ľupča a súkromným sponzorom zreštaurovať a na pôvodné miesto, do verejne prístupnej kaplnky, umiestniť jednu z mála autentických pamiatok z hradu. Je ňou stredoveký Oltár očisťovania Panny Márie s oltárnym obrazom Spev Simeona. Medzi úspešné počiny SSM patrí tiež realizácia novej stálej expozície o histórii stredného Slovenska pod názvom Tranzithistory v Thurzovom dome. Za výnimočný prínos v oblasti kultúrneho dedičstva nedávno získali prestížnu Cenu ministerky kultúry SR.

Viacjazyčný sprievodca

Zriaďovateľ BBSK investoval od roku 2019 do historicky najväčšej rekonštrukcie SSM, ktorá zahŕňala obnovu fasády, sanáciu a sprístupnenie podzemia, adaptáciu a vybavenie priestorov pre potreby modernej návštevníckej prevádzky, viac ako 1,3 milióna eur. Rozvojové projekty múzeum realizuje aj vďaka spolufinancovaniu z Fondu na podporu umenia a v spolupráci s ďalšími partnermi.

„V rámci nových foriem práce s verejnosťou a aktivít rozvíjajúcich múzejnú pedagogiku sa podarilo zrealizovať ďalší úspešný projekt – prípravu a využívanie audiovizuálneho viacjazyčného sprievodcu po vzácnej renesančnej Zelenej sieni v Thurzovom dome,“ dodala Kurtíková.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM