Jakub Forgács Správy

Bystrická UMB sa podieľala na nevšednom projekte. Historici zostavili špeciálnu turistickú cestu

Spojili sily a pričinili sa o vznik jedinečného portálu. Pozrite, čo pomohla zmapovať Univerzita Mateja Bela spolu s historikmi zo stredoeurópskych univerzít.

Ilustračný obrázok k článku Bystrická UMB sa podieľala na nevšednom projekte. Historici zostavili špeciálnu turistickú cestu
Zdroj: TASR

Projekt Via Benedictina mal za úlohu zmapovať a zviditeľniť benediktínske kláštory v Poľsku, na Slovensku, v Maďarsku a Čechách. Výsledkom je internetový portál, na ktorom sa dozviete (aj v slovenčine) všetky potrebné informácie a môžete si naplánovať cestu po stopách benediktínskej histórie a súčasnosti.

Účastníci projektu Via Benedictina – benediktínske dedičstvo v strednej Európe , historici zo stredoeurópskych univerzít, chceli predstaviť kultúrne bohatstvo benediktínskych kláštorov a rozvinúť cestovný ruch. Zapojili sa doň univerzity, kláštory a vedecké inštitúcie zo Slovenska, Poľska, Českej republiky a Maďarska.

Odborným garantom projektu Via Benedictina na Slovensku je Katedra histórie Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Ako uviedol vedúci katedry Rastislav Kožiak: „Chceme napomôcť, na jednej strane, aby si benediktínske kláštory dokázali nájsť svoje miesto aj v modernej dobe, podporiť vzájomný dialóg medzi kláštormi a súčasnou spoločnosťou. Na druhej strane máme zase záujem nasmerovať domácich i zahraničných turistov, ktorí cestujú po strednej Európe, aj na tieto výnimočné kultúrno-historické pamiatky.“

Benediktíni zohrali veľmi dôležitú úlohu v počiatočnej fáze formovania sa štátnosti Čiech, Poľska a Uhorska. Boli prítomní na kniežacích dvoroch, zakladali prvé kláštory, ktoré predstavovali vzor románskej architektúry, ako aj hospodárskeho života, remeselnej a umeleckej tvorivosti. Celé stáročia boli kláštory nielen významnými centrami duchovnosti, ale aj kultúrnymi strediskami. Poznávanie týchto lokalít bude pre ľudí zaujímajúcich sa o kultúrnu turistiku fascinujúcim zážitkom.

Čítajte tiež:

Nenechajte si plánovanie na poslednú chvíľu. Ako budú počas prázdnin otvorené bystrické škôlky?

Spoznali sme výsledky skúšky dospelosti. Ako sa darilo maturantom zo škôl v bystrickom okrese?

Foto: ilustračné

Zdroj: UMB
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM