Jakub Forgács Správy

Bystričanom môžu zaklopať zvedavé návštevy: V jednom prípade neobídete naprázdno

Kým jednu návštevu budú zaujímať vaše príjmy, tá druhá sa zameria na zručnosti.

Ilustračný obrázok k článku Bystričanom môžu zaklopať zvedavé návštevy: V jednom prípade neobídete naprázdno
Zdroj: Martin Károly

Štatistický úrad SR bude v najbližších mesiacoch realizovať Zisťovania o príjmoch a životných podmienkach domácnosti. Uskutoční sa však aj medzinárodný výskum zručností dospelých, ktorý má pod palcom Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania. V oboch prípadoch sa to môže týkať aj nášho mesta a jeho obyvateľov.

Najskôr príde list

Slovenská republika sa prostredníctvom Štatistického úradu SR zapojila do realizácie Zisťovania o príjmoch a životných podmienkach domácnosti (EU SILC) v rámci projektu európskych štatistických zisťovaní. Na webe mesta o tom informuje Matričný úrad a ohlasovňa pobytu so slovami, že cieľom tohto projektu je vytvoriť spoločný rámec na systematickú tvorbu štatistík krajín Európskej únie o príjmoch a životných podmienkach domácnosti.

„Realizáciou sa získava harmonizovaný zdroj údajov o príjmoch, úrovni a štruktúre chudoby asociálnom vylúčení v krajinách Európskej únie,“ uvádza sa na webe so slovami, že to umožňuje z dlhodobého hľadiska nielen analyzovanie životnej úrovne domácností na Slovensku, ale i medzinárodné porovnávanie Slovenska v rámci Európskej únie.

„Na Slovensku bolo do zisťovania pre rok 2021 vybraných 442 samospráv, medzi nimi aj naše mesto. Do zisťovania je zaradených takmer 7-tisíc domácností,“ informuje Matričný úrad a ohlasovňa pobytu s tým, že zisťovanie sa bude konať do 31. Júla 2021.

V tomto období vybrané domácnosti v našom meste navštívi pracovník poverený funkciou opytovateľa, ktorý je povinný preukázať sa v domácnostiach osobitným poverením. „Domácnosť bude vopred oslovená listom, kde bude okrem iného uvedený aj kontakt na opytovateľa ako aj na príslušného vedúceho pre prípadné overenie. Všetky informácie a názory, ktoré nám v rámci tohto zisťovania domácnosti poskytnú, sú chránené, nezverejňujú sa a slúžia výlučne pre potreby štátnej štatistiky,“ píše sa na webe.

Ďalšie aktuálne správy

Za darčekovú poukážku

Ako ďalej na webe mesta uvádza Matričný úrad a ohlasovňa pobytu, Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (ďalej aj NÚCEM) bude od mája do augusta 2021 realizovať pilotnú fázu medzinárodného výskumu vedomostí a zručností dospelých s názvom Medzinárodné hodnotenie kompetencií dospelých, do ktorého je zapojených viac ako 40 krajín sveta.

„Výskum sa zameriava na hodnotenie úrovne základných vedomostí a zručností potrebných pre úspešné uplatnenie sa dospelých vo veku 16 – 65 rokov v bežnom živote a na pracovnom trhu. Vo výskume sa budú zisťovať čitateľské a matematické zručnosti a schopnosti riešiť problémy v technologicky vyspelom prostredí prostredníctvom informačnokomu­nikačných technológií,“ píše sa na stránke.

Obyvatelia budú podľa slov Matričného úradu a ohlasovne pobytu náhodne vybraní, pričom v SR bude v pilotnej fáze pre účasť vo výskume, ktorý sa uskutoční i v našom regióne, oslovených nanajvýš 3 200 domácností.

„Rozhovory budú vykonávať vyškolení opytovatelia pomocou prenosných počítačov a budú trvať približne dve hodiny. Účasť vo výskume bude úplne anonymná, odpovede účastníkov nebude možné priradiť ku konkrétnym osobám a adresám. Za svoju účasť vo výskume, dokončenie celého rozhovoru a poskytnutie nevyhnutných údajov pre NÚCEM budú respondenti odmenení darčekovou poukážkou v hodnote 25 eur,“ spomína sa na webe mesta.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskej Bystrice

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM