Jakub Forgács Rôzne Správy

Bystričania spomínajú na SOCIALIZMUS: Čo si kupovali v TUZEXE za bony? FOTO

Na luxusný tovar do Tuzexu mohli len ti, ktorí mali bony. Ako to vyzeralo pred desiatkami rokov v Bystrici?

Ilustračný obrázok k článku Bystričania spomínajú na SOCIALIZMUS: Čo si kupovali v TUZEXE za bony? FOTO
3
Galéria
Zdroj: TASR

Vkusne zariadená predajňa podniku zahraničného obchodu pre predaj v drobnom za cudziu menu Tuzex v Banskej Bystrici sídlil na frekventovanej ulici moderného nového sídliska na súčasnej Partizánskej ceste.

Na bicykel aj kozmetiku

„V Tuzexe som si kúpil bicykel. Bežne taký v obchodoch nebolo dostať. Bol cestný, ale lepší ako iné,“ povedal Michal, ktorý doplnil, že bony sa dali získať od vekslákov, ktorí postávali „za rohom“, na nenápadných miestach. „Stalo sa mi aj, že kráčali po ulici a nenápadne ma oslovili a išli sme potichu do dákej brány. Bolo to totiž trestné,“ pokračoval so slovami, že oficiálne ich dostávali ľudia, ktorým chodil dôchodok zo zahraničia, tak sa valuty prehadzovali na bony. Mali ich tiež papaláši.

Do Tuzexu chodili ľudia nakupovať kadečo. Banskobystričanka Eva si v ňom dopriala kozmetiku. „Ten Tuzex si pamätám aj ja. Kúpila som si v ňom moju prvú kozmetiku značky Puppa z prvej výplaty,“ zaspomínala si. Tí maškrtnejší si v ňom prišli aj na cukríky a sladkosti, ktoré inde nekúpili. „Vždy som sa tešila na cukríky z Tuzexu a keď mama doniesla čokoládu, boli to pre nás ako druhé Vianoce,“ doplnila Andrea.

Ako si na Tuzex spomínajú bystrické osobnosti Nežnej revolúcie, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Bystrický Tuzex v OBRAZOCH
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM